Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в парламентаВ своя

...
Каракачанов отправи остри критики към евроатлантическите партии в парламентаВ своя
Коментари Харесай

Каракачанов: Тези, които искат да изпратим оръжие на Украйна, не направиха нищо за модернизацията на армията

Каракачанов насочи остри рецензии към евроатлантическите партии в Народното събрание

В своя фейсбук профил Красимир Каракачанов изрази позицията си по отношение на указването на военна помощ на Украйна от страна на България. 

Отново се разгоря разногласието за предоставяне на оръжие на Украйна. Между Радев и ГЕРБ прехвърчаха остри реплики.

В Народно събрание има два плана за решение, импортирани от ГЕРБ и Демократична България. От претекстовете и на двамата вносители, с изключение на дежурните политически правилни клишета, крепко лъха на двуличие, непросветеност и унизителна угодливост. Даже предлагането на Демократична България е маскирано със заглавието „..за подсилване на отбранителните качества на България “.

Общото в двете оферти е, че вносителите им са тотално некомпетентни в региона на защитата и действителното положение на въоръжените сили, а като виждам кои са подписалите, общо 19 депутата, надали 2-3 от тях са ходили бойци и са виждали военна техника, несъмнено единствено по филми за войната, а в най-хубавия случай – на някой боен церемониал.

Четейки клишетата, изписани в претекстовете на плановете за решения, лъха покъртителна угодливост, изключително в тези на ГЕРБ, които оплюват предходните ръководещи, че са излъгали нашите евроатлантически сътрудници, че ще оказват помощ на Украйна, но нищо не са създали.

С една дума ГЕРБ споделят на администрацията на Байдън вижте ги тези Ваши протежета, дето ги създадохте и ги сложихте на власт, те са неприятни и нелоялни. Ние сме същинските Ваши хора и в случай че ни дадете благословията си да управляваме България, ще Ви бъдем по-верни от другите.

Щеше да е смешно, в случай че не беше толкоз тъпо и унизително за хора, които единствено преди няколко дни се заклеха в Народното събрание да се управляват в активността си от #Конституцията и законите на страна, и ползите на българския народ.

И от двете оферти – на ГЕРБ и Демократична България става пределно ясно, че в къс период България би трябвало да извърши отправените от украинското държавно управление претенции за безплатно даване на самолети, зенитно-ракетни комплекси и бронирана техника. Тоест ГЕРБ и Демократична България желаят да предоставим последните си останали налични ракетни комплекси С-200, С-300, МиГ-29, Су-25 и танкове Т-72, за които в интервала 2017-2021 година бяха изхарчени над 200 млн. лева – пари на българския поданик, с цел да ги модернизираме и повишим отбранителната дарба на Българската #армия.

Друго няма какво да дадем, тъй като в интервала до 2017 година, т.е. за 28 години, всичко бе нарязано или подадено за жълти стотинки на другарски компании, отново с благовидния претекст „ да се освободим от остарялото руско въоръжение и да модернизираме армията с нови западни мостри оръжие “. И по този начин от 2400 танка в този момент имаме малко над 10% от тях, а останалите бяха продадени за по 30-40 хиляди лева на численост (колкото коства една от веригите на танка), а самолетите Су-25 - за по 1-1,5 млн. лева на численост, което е цена 5-6 пъти по-ниска от ремонта му. Това бе една от най-бруталните обири на прехода за сметка на сигурността на България!

За тези 28 години не бе обособен 1 лев за нова техника или инвестиция в тези предприятия, в които си произвеждахме бронираните машини, с изключение на за тези транспортни летателни средства, което пък бе другата огромна спекулация на прехода.

Ако дадем и последните си танкове, самолети и ракетни комплекси, ще оставим Българската войска без оръжие и тя няма да може да извършва конституционното си обвързване да пази териториалната целокупност и суверенитета на България.

И в двете оферти – и на ГЕРБ, и на Демократична България, се моли незабавно Министерски съвет да направи стратегия за превъоръжаване и план на нужните средства. Според ГЕРБ предаването на „ остарялото руско въоръжение “ на Украйна „ дава късмет за модернизиране на българските отбранителни качества през съюзническите стратегии за взаимопомощ и без огромни финансови разноски в националния бюджет “. А съгласно Демократична България „ поддръжката за Украйна би трябвало да докара и до подсилване на отбранителните качества на България в това число посредством възобновяване и рационализация на Българска войска, замяната им със модерни и съвместими със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз въоръжения и техника “.

Възможно ли е това?

Първо, няма потребност да се вършат нови планове какво ни е належащо за рационализация на БА. Още през 2021 година е признат стратегическият обзор на защитата, в който е маркирано какви са дефицитите в БА и какво би трябвало да се предприеме за тяхното превъзмогване. Изработена е програмата 2020-2032 година за отбранителните качества и е призната от Народно събрание през февруари 2021 година Планът за развиване на въоръжените сили до 2026 година е признат от Министерски съвет. През април 2021 година е импортиран капиталовият план-програма на стойност общо 9 милиарда лева, в който са разказани 38 качества, които би трябвало да бъдат добити от Армията.

До ден сегашен нищо от това не е придвижено от досегашните държавни управления. Това са цени от преди инфлацията, а в този момент действителната стойност е 50-70% нагоре – т.е. нужни са 13-15 милиарда лева в най-евтиния вид.

Второ, процесът по изработването на плановете за капиталов разход, провеждането на процедурите, сключването на договорите и доставката на новата техника ще отнеме най-малко 4-5 години. Имайки поради мудната администрация и обстоятелството, че закупуването на военна техника не е като да си купиш пералня от магазина, може да отнеме и 7-8 години, в случай че преди този момент някое ново държавно управление не се откаже от това. Фирмите производители нямат военна техника на склад, а и след опразването на складовете на множеството натовски страни, които предоставиха оръжие на Украйна, те ще бъдат първи, на които би трябвало да се попълнят запасите, а ние ще чакаме.

Трето, не би трябвало да си вършим илюзии, че можем да получим нещо гратис от съдружниците. Едва ли имат какво да ни дават, откакто остарелите си мостри ги дадоха на Киев. А и няма безвъзмезден обяд. Достатъчно е да се види офертата за вторите 8 самолета Ф-16, блок 70. Компаниите, които създават оръжие, са частни и някой би трябвало да им заплати. Едва ли ще заплати някое съюзническо държавно управление вместо нас.

Четвърто, вместо при създаване на плановете да натоварим българката военна индустрия да създава и парите на българския поданик да работят за българската стопанска система, а по този метод да си осигурим евтина поддръжка на новата техника и сигурни доставки на боеприпаси, в случай че се пристъпи към придобиване единствено на вносна техника - това значи в идващите 30 години да плащаме скъпа поддръжка и муниции, а парите ни да изтичат в непознати стопански системи. Всъщност допускам, че зад бързането на нашите „ борци против путинизма “ стоят лобисти на оръжейните компании на някои наши съдружници, както е било и до момента.

Мога да изброя кои непознати оръжейни компании стояха зад всеки от най-гръмогласните съперници на политиката ми да поддържаме и модернизираме съществуващата военна техника във времето, когато бях министър. На тях не им харесваше моята политика модернизацията на БА да се реализира с дейното присъединяване на български компании и парите да остават в България. Войната е #бизнес и който твърди противоположното и повтаря единствено клишета за евроатлантически полезности, е добряк или измамник.

Съмнявам се, че всички тези, които в този момент упорстват да си предадем оръжието на Украйна с причините да купим ново, са откровени. В годините обратно те не направиха нищо за модернизацията на армията, а и най-силно викаха против разноските, които се правеха за поддръжка и рационализация на въоръжените сили. Бяха срещу връщането на постоянната военна работа и изобщо нямаха отношение към Българската войска, присмивайки се, че тя е отживялост и щом сме в НАТО, може и без нея. Имало кой да ни пази. Същите тези ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България, Движение за права и свободи, със същия „ евроатлантически “ възторг одобриха проекта на Макрон за #Македония и видяхме какво се получи. В Скопие схванаха, че България се ръководи извън, от марионетки без темперамент и си „ демонстрираха рогата “ против България със усилване на натиска върху българите в Македония и искания за македонско малцинство у нас.

Ако проучваме всичко това, в тази обстановка България би трябвало да има ясна, само че прагматична и национално виновна позиция. България е член на НАТО и Европейски Съюз и би трябвало да бъде предвидим сътрудник, само че отчитайки своите благоприятни условия и ползи.

Украйна бе нападната от Русия и войната докара до жертви и опустошения. Нито една експанзия не може да бъде оправдана. Ние би трябвало да оказваме помощ на жертвата, само че единствено с това, с което можем.

Ако дадем на следващия ден нашата военна техника на Украйна, БА ще остане без оръжие и няма да бъде способна в идващите най-малко 5-6 години да извършва своите отговорности за отбрана на нашата териториална целокупност и суверенитет. Ясно е, че няма от къде да осигурим 15-20 милиарда лева за напълно ново въоръжение и техника, изключително в тази всеобща икономическа рецесия, която се задълбочава. Затова процесът на рационализация би трябвало да се прави поредно и поетапно в идващите 8-10 години, само че при присъединяване на българската промишленост.

Всичко останало би било волунтаризъм, граничещ с безнаказаност и национално #предателство на хора, които с цел да им разрешат още веднъж да докопат властта, са подготвени да слагат на карта съществуването на България.

Красимир Каракачанов,

Министър на защитата (2017 - 2021)
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР