Капка по капка... езеро. И то не какво да е,

...
Капка по капка... езеро. И то не какво да е,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Зеленото езеро

Капка по капка... езеро. И то не какво да е, а чисто, бистро и планинско. Наричат го Зеленото езеро. Прочуто е измежду търсачите на естествени явления по целия свят. Иначе се намира в Югоизточна Австрия, в подножието на идеалните за туристи и запалени катерачи планини Хохшваб. Езерото изпълва приказна котловина, заобиколена от скалисти скатове.

Всъщност, то не се намира там от самото начало. През март, да вземем за пример, Зеленото езеро съвсем отсъства. Но стартира ли тоепето на снеговете, равнището на водата в долината нараства и покрива пътеки и ниски дървета. Капка по капка и бързей по бързей...през юни езерото се трансформира в невероятна лагуна, чиято оптималната дълбочина доближава 12 метра.

В него към този момент са потопени огромни дървета, мост и даже пейки от естествения парк. В края на юли водата стартира да се отдръпва, като още веднъж изкарва на въздух непокътнатите прелести на долината. Това се повтаря всяка година. Екосистемата в региона се е приспособила към неповторимите промени, свързани с прииждането и отдръпването на кристалната планинска вода. Феноменът привличаше от ден на ден гмуркачи през последните години.

От предходната година, обаче, всеобщият достъп до подводните хубости е неразрешен. Причината е ясна - прекомерно многото фенове с водолазна екипировка нарушават нежния естествен баланс в езерото. Възможностите за разходка край него въпреки всичко остават. А и това по никакъв начин не е малко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР