Капитанът на Стилиян Петров от първите му години в националния

...
Капитанът на Стилиян Петров от първите му години в националния
Коментари Харесай

Още три големи имена идват за благотворителния мач на Стилиян Петров

Капитанът на Стилиян Петров от първите му години в националния от - Краси Балъков, както и британските звезди от Висшата лига Джо Коул, Шей Гивън и Стюърт Даунинг идват в София на 6 септември, с цел да се включат в поддръжка на благотворителния " Мач на Надеждата ". Събитието се провежда от рекордьора по брой мачове за България.
Прочетете още
Красимир Балъков, един от най-великите български футболисти, поддържа " Мача на Надеждата ", който се провежда от Стилиян Петров другия месец, за набиране на средства за битка с онкологичните болести.

Балъков съобщи на 30 април 2003 година капитанската лента на националния тим на Стилиян Петров. Сега ще се събере в центъра на терена с някогашния си съотборник в националния тим Илиан Илиев. За вратарския пост е притеглен Здравко Здравков.

Отборът на звездите също получи три съществени попълнения - Джо Коул, Шей Гивън и Стюърт Даунинг.

Красимир Балъков е роден на 29 март 1966 година във Велико Търново. Кариерата му у нас минава напълно в Етър, като е първенец за 1991 година и два пъти бронзов медалист в шампионата. Следват 4 сезона с екипа на лисабонския Спортинг, като е притежател на купата и суперкупата на Португалия през 1995 година, вицешампион през същата година и три пъти е бронзов медалист в шампионата през 1991, 1993 и 1994 година " А Бола " го дефинира за най-хубав състезател в Португалия за 1992 година От 1995 година става състезател на Щутгарт, където прави магическия триъгълник с Фреди Бобич и Джоване Елбер. Печели купата на Германия през 1997 година, става вицешампион през 2003 година, игре край за КНК през 1998 година и два пъти печели купата " УЕФА Интертото " през 2000 и 2002 година

Два пъти - през 1995 и 1997 година е избран за най-хубав футболист на България. Изиграва 92 мача за националния тим с 16 гола. На международното в Съединени американски щати, където ставаме четвърти, е вкючен в идеалния тим на шампионата. Изиграва по три мача на шампионата на планетата във Франция и на европейското в Англия.

След края на кариерата си става помощник-треньор в Щутгарт. След това е играещ ментор на Плауен, като през 2005 година изиграва и последния си мач с екипа на този тим. Първата му независима треньорска работа е в швейцарския Грасхопър от средата на януари 2006 година След това работи и в Санкт Гален. През януари 2008 година е показан като ментор на бургаския Черноморец. Там остава до 2010 година Води хърватския Хайдук (Сплит) и го класира в евротурнирите. През март 2012 година приема офертата на Кайзерслаутерн, само че не съумява да го избави от изпадане. На 27 май 2014 година е разгласен за ментор на Литекс (Ловеч). През 2017 година Балъков работи като скаут в ЦСКА, а на 2 януари 2018 година поема родния си клуб Етър. За 6 мача през 2019 година е народен селекционер на мястото на Петър Хубчев. На 4 юни 2020 година е назначен за ментор на ЦСКА 1948, само че бързо е заменен и пратен на друга служба. От 5 май тази година е старши треньор на Септември (София).

Илиан Илиев е роден на 2 юли 1968 година във Варна. Юноша на Черно море, където и дебютира в мъжкия футбол. През лятото на 1991 година Левски заплаща за него рекордните 2 милиона лв. (около 100 000 долара). За " сините " изиграва 4 сезона, с малко спиране, когато е преотстъпен на турския Алтай (Измир) и съумява да стане три пъти първенец и два пъти да завоюва купата. Следват два сезона в португалския гранд Бенфика. Прибира се в България и играе за Славия. Отива в турския Бурсаспор и гръцкия АЕК, с цел да се завърне още веднъж в Левски през 1999 година След престой в португалските Маритимо и Салгейрош завършва кариерата си в родния Черно море през 2004 година

В националния тим на България записва 34 мача и 3 гола, като играе и в трите ни дуела на международното във Франция.

Започва треньорската си кариера в родния Черно море. През 2006 година поема Берое и го извежда до първата му в историята купа на България. Заради това през 2010 година е избран за треньор на сезона от профсъюза на играчите в България. Следват Левски, анголският Интерклуб, Локо (Пд) и Верея (Стара Загора). От 2018 година е отпред на Черно море. Вече е в топ 10 при треньорите по мачове в елита.

Здравко Здравков е роден на 4 октомври 1970 година в София. Започва кариерата си в Левски, а по-късно е играл за Етър, Славия, Черно море и Литекс в България и турските Истанбулспор, Аданаспор и Чайкур Ризеспор. Шампион на България през 1993 и 1995 година с Левски и през 1996 година със Славия. Носител на купата за 1991 и 1992 година с Левски, за 1996 година със Славия и през 2004 година с Литекс. Вицешампион през 1989 и 1992 година със " сините ", бронзов медалист през 1997 година с " белите ". Обявен е за най-хубав вратар на шампионата през 1996 година

В националния тим има 70 мача, като в 15 от тях е капитан. Участва на международното във Франция и на европейското в Португалия през 2004 година

След края на кариерата си става треньор на вратари. Работи в Левски, Славия, анголския Интерклуб, китайските Хандгжоу и Гуейчжоу Хънфън, а в последните години - в Лудогорец за повторно.

Джоузеф Джон Коул е роден на 8 ноември 1981 година в Падингтън, Лондон, Англия като Джоузеф Рукс. Рожба на школата на Уест Хем. Пробива в първия отбор още на 17 година Изкарва 5 сезона в клуба, като след изпадането му напуща. Подписва с Челси с цел да стане легенда на клуба. За 7 сезона той печели 3 шампионски трофеи, 2 купи на Англия и една купа на лигата. През юли 2010 година парафира с Ливърпул като свободен сътрудник. Дават го чартърен във френския Лил. Връща се за един сезон в Уест Хем. Следват къси престои в Астън Вила и Ковънтри Сити. Приключва кариерата си в Съединени американски щати с екипа на Тампа Бей Раудис, където е съотборник с някогашния голмайстор на елитната ни група Георги Христов.

В националния тим на Англия изиграва 56 мача с 10 гола. Участва на три международни (2002, 2006 и 2010 г.) и едно европейско (2004 г.). След края на кариерата си е един от най-изявените коментатори по BT Sports.

Шеймъс Джон Джеймс Гивън е роден на 20 април 1976 година в Лифорд, Ирландия. Още като дете става прочут като Шей. Юноша на Селтик, само че от там го изпускат и подписва с Блекбърн. През 1996 година поради престой чартърен в Суиндън и Съндърланд вратарят реализира неповторим триумф. Той е в отбора на Съндърланд, който печели промоция за Висшата лига, а по едно и също време с това взема промоция за Чемпиъншип с Блекбърн. Кени Далглиш вижда гения и го купува за Нюкасъл, където става легенда. Пази 12 сезона за клуба, като печели " УЕФА Интертото " и играе край за купата. На 1 февруари 2009 година Манчестър Сити заплаща 6 милиона лири за него, като остава 4 сезона в тима и печели купата на Англия през 2011 година След това подписва с Астън Вила, само че е запаса на Брад Гузън. В един миг е назначен за помощник-треньор на Пол Ламбърт. Отива чартърен в Мидълзбро, където записва 10 сухи мрежи в 16 мача. Изкарва и два сезона в Стоук Сити, като ден след 42-ия си рожден ден афишира завършек на кариерата си.

За националния тим на Ирландия Гивън записва невероятните 134 мача. Класира Ирландия на международното през 2006 година и на европейското през 2012 година

Стюърт Даунинг е роден на 22 юли 1984 година в Мидълзбро, Англия. Започва кариерата си в локалния отбор, като за 8 сезона записва 181 мача във Висшата лига. Печели купата на лигата през 2004 година и играе край за купата на УЕФА през 2006 година Даван е и чартърен в Съндърланд. След изпадането на Боро от елита Астън Вила заплаща за него 10 милиона паунда. Играе край за купата на лигата през 2010 година На 15 юли 2011 година Ливърпул дава за него 20 милиона лири. С него печели купата на лигата през 2012 година и играе край за купата на Англия същия сезон. Следват два сезона в Уест Хем и завръщане в Мидълзбро за още четири от 16 юли 2015 година При втория си престой оказва помощ на клуба да се върне за един сезон в елита. Приключва кариерата си през август 2021 година след два сезона за Блекбърн Роувърс в Чемпиъншип.

За националния тим на Англия има 32 мача. Записва едно международно (2006 г.) и едно европейско (2012 г.).

Освен тримата в отбора на звездите, който ще бъде воден от Мартин О " Нийл, са удостоверили присъединяване още Гари Кейхил, Максуел, Емил Хески, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия и Неманя Видич.

Димитър Димитров-Херо ще може да избира и от Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев и Радостин Кишишев, както и от трите нови имена.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР