Капацитетът на детското отделение във видинската болница е запълнен. Респираторните

...
Капацитетът на детското отделение във видинската болница е запълнен. Респираторните
Коментари Харесай

Детското отделение на видинската болница е пълно

Капацитетът на детското поделение във видинската болница е напълнен. Респираторните и алергичните болести доминират по това време от годината, изясни завеждащият доктор Пламен Филипов.
" По принцип март е един от месеците, които имат по-голяма периодичност на респираторни болести при децата. Март и септември са постоянно с по-голяма периодичност. Сега се събират повече нокси аргументи за болести при децата. Първо, смяната на времето е една от водещите аргументи. Затоплянето провокира повече разпространяване на респираторни инфекции. Също стартира цъфтежът на полените, което провокира обострянето на алергичните болести при децата ", споделя доктор Филипов.
" В област Видин не се следи растеж на случаите на скарлатина, какъвто регистрират други елементи на страната, а в отделението досега не са одобрявани деца, болни от този тип детска шарка ", споделя още той.
По думите му, болестта има висок инфекционен показател, заболяват към 60-70% от контактните деца. Протича с висока температура, ангина и характерен обрив. 
" Ремонтът в кърмаческия бранш на отделението продължава ", заяви още доктор Филипов. Изграждат се санитарни пространства, прави се боядисване и замяна на настилки.
" Отделението разполага с огромна повърхност като площ, само че сега използваме може би малко над една трета от него, тъй като по-голяма част се ремонтира, това което беше разрушено по време на коронавирус епидемията, тъй като беше отдадена тази част за лекуване на коронавирус заболели. Там е по-голямата повърхност и по-добре могат да се разположат болнични стаи с съответен хигиеничен възел. В момента това се прави, обезпечават се по-добри битови условия на децата, които ще бъдат лекувани там. Ще има много стаи с съответен хигиеничен възел. Общо взето се подменят настилките, боядисват се и най-важното - сервизните пространства, които от край време е едва място освен на нашето поделение, само че и на цялата болница ", съобщи той.
Д-р Филипов изрази вяра до месец-два ремонтът да завърши и да бъде доставено нужното съоръжение, с цел да може по-късно да бъде актуализирана и останалата част от отделението.
Припомняме, че ремонтът стартира при започване на годината, откакто от дарения бяха събрани 24 000 лв., а Министерството на здравеопазването отпусна целево 65 000 лева./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР