Канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещна днес с китайския

...
Канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещна днес с китайския
Коментари Харесай

Китай посрещна Шолц като острозаразен

Канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещна през днешния ден с китайския президент Си Цзинпин в Пекин и стана първия ръководител на страна от Европейски Съюз и Г-7, признат в Китай след началото на пандемията, предадоха международните организации.

Строгата политика на " нулев коронавирус " накара Китай да затвори границите си още преди близо три години. При посрещането на Шолц Си беше без защитна маска, като двамата се въздържаха да се ръкуват и по-късно седнаха за диалози зад две дълги маси, които отделяха двамата водачи на огромно разстояние един от различен, отбелязва ДПА.

Си Цзинпин съобщи, че визитата на Шолц " ускорява практическото съдействие " с Германия, заяви държавната телевизия Си Си Ти Ви, представена от Българска телеграфна агенция. Като огромни страни с въздействие Китай и Германия би трябвало да си сътрудничат още повече във " времена на промени и разтърсвания " в името на международния мир, добави китайският водач.

От своя страна Олаф Шолц уточни, че се стреми " да развива и отсега нататък " икономическото съдействие с Китай макар " другите гледни точки ".

Шолц сподели на Си, че е добре, че двамата водачи се срещат персонално в с напрежение време, когато съветската инвазия в Украйна основава проблеми за международния ред, учреден на интернационалното право.

" Искаме също да обсъдим метода, по който можем да развием още повече съдействието между тях по други тематики - климатичните промени, продоволствената сигурност и задлъжнелите страни ", означи Шолц, представен от източник на Агенция Франс Прес в немското държавно управление, пред китайския водач.

Шолц беседва тази заран със Си в постройката на китайския парламент, а по-късно програмата му включва среща с китайския министър председател Ли Къцян. Еднодневната му аудиенция тъкмо след преизбирането за трети път на Си като ръководител на Китайската комунистическа партия и на страната се посреща сериозно освен в Германия, само че също по този начин във Франция, Брюксел и Вашингтон.

Но Германия се е сложила в прекомерно огромна икономическа взаимозависимост от Китай, с цел да си разреши да го пренебрегва. Дисбалансът в търговията сред двете страни е огромен. Със 71,8 милиарда евро или 7,0% от целия експорт на Германия Китай заема четвърто място измежду най-важните страни получателки през първите осем месеца на 2022 година след Съединени американски щати, Франция и Нидерландия. Със своите 125,7 милиарда евро или 12,8% от целия импорт Китай е най-важният снабдител за Германия.

Продължавайки поредицата от диалози в Китай на своята предшественичка, християндемократката Ангела Меркел (12 визити за 16 години на власт), социалдемократът Шолц води делегация от индустриалци, измежду които са шефовете на " Фолксваген " и на химическия тръст БАСФ.

Все повече въпроси обаче буди зависимостта на първата европейска стопанска система от китайската автокрация, където немските компании получават огромна част от приходите си.

" С визитата си в Китай канцлерът продължава една външна политика, водеща до такава степен, че най-близките ни сътрудници губят доверието си в Германия ", съобщи Норберт Рьотген, народен представител от опозицията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР