Канцлерът на Германия Ангела Меркел понесе тежък удар на годишното

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел понесе тежък удар на годишното
Коментари Харесай

Меркел понесе тежък удар от съпартийците си заради Huawei

Канцлерът на Германия Ангела Меркел понесе тежък удар на годишното заседание на партията ѝ поради желанието китайската Huawei да бъде позволена до построяването на 5G мобилна мрежа в страната, написа The Wall Street Journal.

Спорът в партията на Меркел заплашва да разклати още повече нежното съдружно държавно управление в най-голямата европейска стопанска система, разяснява изданието.

Меркел е подготвена да разреши на Huawei да доставя съставни елементи за мобилната мрежа от последващо потомство, само че измежду съпартийците ѝ се появиха мощни гласове срещу. На партийното заседание те показаха проекторешение, с което изискват от търговете да бъдат изключени компании от страни, в които държавните управления могат да оказват напън върху частните сдружения. Решението бе признато с голямо болшинство, макар опозицията на Меркел.

" Дигиталната нервна система на Германия би трябвало да бъде сигурна и да бъде свободна от задгранично въздействие ", написа в решението. Авторите му акцентират, че то е ориентирано главно към Huawei. Условие за всеки снабдител е присъединяване му да не дава достъп на задгранична страна до 5G инфраструктурата на Германия.

Бившото протеже и правоприемник като водач на партията Анегрет Крамп-Каренбауер също разгласи поддръжка за решението.

В същото време група политици от съдружния сътрудник на Меркел, Социалдемократите, настояха апела за възбрана за всички китайски компании от присъединяване в построяването на мрежата да стане публична партийна линия.

" Няма да се откажем, до момента в който тази опасност за сигурността на нашите данни не бъде отстранена ", споделя левият народен представител Нийлс Шмид. Очаква се гласоподаване в границите на партията през идващите дни.

По-рано тази година държавното управление на Меркел взе решение да не не разрешава присъединяване на Huawei - макар натиска от Съединени американски щати. Основните претекстове се крият в търговията сред двете странни.

Според Норбърт Рьотген, старши закостенял народен представител, който е и съавтор на решението против политиката на Huawei, никоя китайска компания не би трябвало да получава доверието да работи по 5G в Германия.

" Когато става въпрос за доверие, нито една китайска компания не е частна компания: китайските закони акцентират, че фирмите би трябвало да работят с китайските секрети служби. Не можем да имаме вяра на китайската страна и Китайската комунистическа партия ", споделя той.

Говорител на Huawei съобщи, че компанията е уверена, че ще бъде позволена в Германия. " Уверени сме, че имаме най-хубавите решения за Европа, обхванати в най-високите стандарти за сигурност ", споделят още от компанията.
 Битката на Берлин за цифрова самостоятелност на Европа
Битката на Берлин за цифрова самостоятелност на Европа

Германия желае да сътвори съперник на Amazon и Microsoft, който да пази сензитивните данни на фирмите на Стария континент
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР