Кандидатурата на Украйна за член на НАТО и продължаване на

...
Кандидатурата на Украйна за член на НАТО и продължаване на
Коментари Харесай

Членство на Украйна, възпиране на Русия, допълнителни войски в България? Какви решения ще вземе НАТО

Кандидатурата на Украйна за член на НАТО и продължение на военната помощ за Киев са част от решенията, които би трябвало да бъдат взети на срещата на върха във Вилнюс. Разширяването на Алианса и по какъв начин да бъде спряна експанзията на Русия също ще се разискват.

Кандидатурата на Украйна за член на НАТО и продължение на военната помощ за Киев. Присъединяването на Швеция . Увеличаването на запасите от муниции и увеличение на силите за бързо реагиране, ситуирани на източния фланг. Увеличаване на парите за защита. Преразглеждане на проектите за защита на Алианса.

Това, най-общо, са тематиките, по които водачите на страни членки на НАТО следва да вземат решение на среща Вилнюс на 11 и 12 юли.

Това е четвъртата среща на върха на НАТО след съветското навлизане в Украйна. Първата се организира на 25 февруари 2022 година, единствено един ден след нападението, последвана от срещи в Брюксел и в Мадрид.

Ето какво тъкмо да чакаме:
Възпиране (на Русия) и отбрана
Това съгласно формалния уебсайт на НАТО е първата тематика на диалозите. “Агресивната война на Русия против Украйна съставлява най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Тя унищожава мира в Европа и ускорява нуждата НАТО да подсигурява, че неговата позиция за въздържане и защита остава надеждна и ефикасна ”, написа в уеб страницата на НАТО.

През 2022 година след нападението на Русия над Украйна, НАТО задейства своите проекти за защита, разпростра детайли от силите за отговор и доста усили броя на войските на източния си фланг. Това се случи, въпреки и в по-малка степен, и през 2014 година Сега се чака, че проектите за бързо реагиране и разрастване, логистиката и планирането ще бъдат осъвременени.

НАТО също по този начин ще увеличи задачите за депозиране на муниции, защото Киев изстрелва снаряди доста по-бързо, в сравнение с западните страни могат да произведат.
Сред решенията се чака и такова за увеличението на броя на войските на НАТО в България
Сред тези решения се чака и такова за увеличението на броя на войските на НАТО в България . На 5 юли министърът на защитата Тодор Тагарев заяви, че многонационалната бойна група в в България показва начални оперативни качества на равнище бригада.

" Имаме упоритост и мисля, че ще бъде доказано на срещата във Вилнюс, че у нас ще има многонационален щаб на дивизия на сухопътните войски ", сподели Тодор Тагарев в.
Имаме упоритост и мисля, че ще бъде доказано на срещата във Вилнюс, че у нас ще има многонационален щаб на дивизия на сухопътните войскиТодор Тагарев
" Ще имаме по-голямо наличие в спокойно време плюс цялата нужна командна, логистична и транспортна инфраструктура, с цел да може бързо да бъде интензивно това военно наличие при нужда ", добави той.
Подкрепа за Украйна и участие в НАТО
Съюзниците от НАТО оказват невиждана по мащабите си поддръжка на Украйна, като оказват помощ на страната да отстоява правото си на самоотбрана, залегнало в Устава на Организация на обединените нации. Това включва противовъздушна защита, танкове, артилерия и образование на украински бойци, в това число на реактивни изтребители от четвърто потомство - F-16.

Въпросът е дали Украйна ще получи публична покана за участие в НАТО, както неведнъж прикани президентът Володимир Зеленски .

Всички съдружници са съгласни, че Украйна ще стане член на НАТО, че вратата за присъединение остава отворена и че Украйна и съдружниците би трябвало да вземат решение за участието във военния съюз.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Киев няма да стане член, до момента в който бушува война, и че срещата на върха във Вилнюс няма да насочи публична покана. Същото сподели в неделя и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , такава е и позицията на България.

Част от страните членки, най-вече от Източна Европа желаят на срещата Киев да получи пътна карта за присъединение, каквато имаше всяка една страна. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че НАТО е решила да отстрани условието страната да следва План за деяние като част от пътя си към присъединение.

" След интензивни диалози съдружниците от НАТО реализираха консенсус за премахването на Плана за деяние от пътя на Украйна към участие. Приветстват това дълго чакано решение, което редуцира пътя ни към НАТО ", написа украинският външен министър в Туитър.

Все още не е ясна каква дефиниция ще откри НАТО, с цел да подчертае вероятността на Киев за присъединение към Алианса. Леонид Литра от чака, че на срещата ще бъде дефиниран “пакет ”, който ще включва основаването на съвет НАТО-Украйна, гаранции за военна и финансова поддръжка (да не се бъркат с гаранции за сигурност) и декларация за бъдещото участие. Гаранциите за сигурност, след довеждане докрай на войната, също се чака да бъдат част от диалозите.
Повече вложения в защита
Във Вилнюс съдружниците ще вземат решение и за вдишване на ангажимент за вложения в защитата, съгласно което те ще изразходват най-малко 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за своята защита годишно, съгласно уеб страницата на НАТО.

Тези 2% вложения в защитата до момента бяха цел, а не условие. Тази цел беше призната през 2014 година след противозаконното анексиране на Крим от Русия. Оттогава до края на 2022 година европейските съдружници и Канада са вложили много над 350 милиарда щатски $ в допълнение, съгласно данни на Алианса.

В същото време тази цел е изпълнена единствено от 11 от 31-те страни членки съгласно оценките на НАТО (САЩ, Англия, Полша, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия и Словакия).
Разширяване и партньорство
Другата предстояща тематика са Финландия и Швеция , които бяха поканени да се причислят към Алианса на миналогодишната среща на върха в Мадрид.

Финландия се причисли към НАТО по-рано тази година. Швеция към този момент е по-дълбоко интегрирана във всеки аспект от работата на НАТО и ще се причисли незабавно откакто всички съдружници ратифицират нейния протокол за присъединение, написа в уеб страницата на НАТО.
 Засилени ограничения за сигурност във Вилнюс
Присъединяването на Швеция обаче зависи от Турция, която бави процеса. В понеделник президентът Тайип Ердоган обвърза влизането на Швеция в НАТО с влизането на Турция в Европейският съюз (ЕС). Той сподели, че Европейски Съюз би трябвало да отвори пътя за присъединението на Анкара към блока, преди турският парламент да утвърди кандидатурата на Швеция за участие във военния съюз НАТО.

" Първо отворете пътя на Турция към Европейския съюз, а по-късно ние ще отворим пътя на Швеция, както направихме за Финландия ", сподели Ердоган, и добави, че ще повтори апела си по време на срещата на върха.

Алиансът ускорява съдействието с мрежата си от сътрудници, в това число в Европа и в Индо-Тихоокеанския район - Австралия, Япония, Република Корея и Нова Зеландия, както и с Европейски Съюз. Лидери на тези страни участваха на предходната среща на НАТО, евентуално ще вземат участие и на тази.

Като част от партньорската си мрежа НАТО оказва помощ с образования и средства на Босна и Херцеговина, поддържа Молдова, която е неутрална по конституция, както и на Грузия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР