Кандидатурата на Тодор Тагарев за военен министър взривява преговорите за

...
Кандидатурата на Тодор Тагарев за военен министър взривява преговорите за
Коментари Харесай

Непреодолими различия? Габриел не желае Тагарев за военен министър, Денков и Атанасов се скарали за здравния

Кандидатурата на Тодор Тагарев за боен министър взривява договарянията за бъдещо държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви „ Епицентър “.

ГЕРБ изрично отхвърлят военният министър в оставка да продължи да извършва тези функционалности с претекста, че до момента той не е извършил нито едно решение на Народното събрание, което касае изпращането на военна помощ за Украйна и това основава съмнение в нашите европартньори. ПП-ДБ обаче не отстъпват от настояването си точно Тагарев да бъде министър на защитата и в кабинета на Мария Габриел.

Заради непреодолимите несъгласия сред двата екипа, водени от Габриел и Денков, договарянията са прекратени през вчерашния ден в 16.00 часа със скандал. ГЕРБ са дали период на ПП-ДБ да отговорят дали ще трансформират позицията си за Тагарев. Ако не я трансформират, повече договаряния няма да има, а Мария Габриел ще отиде в понеделник при президента Радев със състав на държавно управление без Тагарев в него. Този състав ще бъде импортиран за гласоподаване в сряда или четвъртък в Народното събрание. Ако ПП-ДБ не го поддържат, отиваме на избори.

Освен несъгласията сред ГЕРБ и Политическа партия, избухнал пикантен скандал и сред Политическа партия и Демократична България - този път поради кандидатурата на здравния министър. От Демократична България настояли за овакантения пост на Хинков да бъде издигната депутатката Катя Панева, която е приближен човек на ген. Атанасов от ДСБ. " Категорично не ", отсякъл обаче Николай Денков. И предложил  за здравен министър да бъде номиниран зам.-министър Илко Гетов или Околийски. Втрещен от тази реакция на Денков, Атанасов безусловно се взривил, като изтъкнал, че ДСБ държи на Катя Панева. " Вие може да държите, само че тя няма пълномощия, " дал отговор Денков, което предиздвикало Атанасов с гръм и тропот да напусне залата за договаряния в Народното събрание. И повече не се върнал.

Всичко това станало пред очите на Кирил Петков и Христо Иванов, които просто установили разлома и в обединението ПП-ДБ. Политическа партия са отказали и предлагането на Борисов за носене на равна политическа отговорност за ръководството 50:50. Това пък ядосало екипа на ГЕРБ, които създали контраоферта на Политическа партия - взимате всичко, за нас остава единствено премиера, само че ни давате и финансовия министър.  " Това е парадокс! ", извикал Кирил Петков.

Политическа партия са отхвърлили и настояването на Борисов " сглобката " да се трансформира в коалиция с мандат от най-малко 3 години - до края на мандата на 49-ото Народно заседание, което е европейска процедура. Денков и Петков декларирали, че за коалиция може да се приказва, само че наесен и в случай че са изпълнени към този момент поетите задължения за промени. В този дух Христо Иванов изтъкнал, че конференцията на Демократична България му е дала мандат да договаря за кабинет в границите на идващите 9 месеца. ГЕРБ отхвърлят това. Към този миг несъгласията сред ГЕРБ и ПП-ДБ стават непреодолими.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР