Кандидатурата му идва от Пристанище-Бургас и Пристанищна инфраструктура и е

...
Кандидатурата му идва от Пристанище-Бургас и Пристанищна инфраструктура и е
Коментари Харесай

Личност на годината 2023: Номинация за Петър Стоянович - историка, който направи Бургас столица на документалното кино

Кандидатурата му идва от Пристанище-Бургас и " Пристанищна инфраструктура " и е още поради реализирането на фантазията за поставяне на бюст-паметник на княз Фердинанд по случай 120 година от откриването на модерния ни Порт

Историкът от Българска академия на науките, учител, някогашен министър на културата проф. дин Петър Стоянович е идващият номиниран в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината 2023 “.

Неговата кандидатура бе изпратена до Флагман.бг от името на Пристанище-Бургас и „ Пристанищна инфраструктура “ поради големия принос за развиването на документалното изкуство и прославянето на града ни в международен мащаб, само че и поради самодейността по слагането на бюст-паметник на княз Фердинанд по случай 120-годишнината от откриването на модерното пристанище в Бургас, на която той е мотор.

По концепция на Петър Стоянович към този момент за седма година Бургас ще бъде сцена за най-новото в международен мащаб писмено кино през септември 2024. Заедно с брат му Димитър Стоянович – киносценарист, ТВ водещ, гл. редактор на списание „ L’Europeo ” и с кинорежисьора Лъчезар Аврамов са съоснователи на Международния фестивал DOCК, който е единственият по рода си за писмено историческо кино в света. Той се организира годишно в продължение на пет дни, а всички прожекции и лекции към тях са безвъзмездни. И до през днешния ден високото равнище на извършения конкурс се разисква в най-престижните конгреси за кино и Бургас към този момент се загатва като една от столиците на документалистиката. Всяка година фестивалът демонстрира 10 кино лентата от международна големина, които се състезават за огромната награда; 15 кино лентата в съпътстващата програма; 6 кино лентата в академичната стратегия за средношколци. На годишна база прожекциите се посещават от към 3 000 дейни фенове на възраст от 16 до 70 години, в това число голям брой чужденци – посетители или непрекъснато пребиваващи поданици на град Бургас.

За шестте години, в които се организира DOCK, в Бургас идват десетки участници в жури, лектори или посетители на фестивала. Сред тях са Андрей Слабаков, проф. Анрдей Пантев, проф. Веселин Янчев (председател на Общото заседание на СУ), проф. Милко Палангурски (зам.-ректор на ВТУ), доцент Георги Лозанов, Кристина Верославова, Башар Рахал, проф. Божидар Манов, Камен Воденичаров, Димитър Коцев-Шошо, Малин Кръстев, Иглика Трифонова, Христо Гърбов “, се споделя в аргументацията на кандидатурата на Петър Стоянович от името на Пристанище Бургас.
 По време на петте дни на фестивала в Бургас
Първо издание на DOCK се организира през 2018 година, като традицията е събитията да съответстват с дните към 22 септември – оповестяването на Независимостта на Република България.  Откриването на фестивала всяка година е на  17 септември и прожекциите не престават на 18, 19, 20, 21 и 22 септември – като краят съответствува с празника на Независимостта на България.

Интересът към документалното историческо кино е голям, както в международен мащаб. Това е и повода за настъпилия гърмеж от профилирани телевизионни канали, в това число на водещите международни малките екрани, които оферират само историческа документалистика с потвърден триумф измежду необятната зрителска публика. В същото време е абсурден факт, че фестивали на историческото писмено кино на практика липсват. Единственото изключение е провелият се за пръв път през есента на 2017 година фестивал в Риека, който – по мнение на външни специалисти – остава на този стадий събитие с най-малък интернационален отзив от по-скоро местен темперамент.

Международен фестивал на документалния исторически филм (DOCK) – Бургас дава неповторимата опция за основаване на един от първите в света фестивали с сходна устременост, опция за привличане на нови публики – от страната и света, в това число и с персоналното наличие на световноизвестни имена в киното, опция за нов фокус към кино средата в България от страна на международните медии. 
 За Петър Стоянович  фестивалът за историческо писмено кино е нерви и наслада, смях и напрежение, ежеминутни срещи с хора, само че не и задължение. Затова той всяка година влага на максиманлна скорост своята сила в неговата организация
Фестивалът включва интернационална конкурсна стратегия и специфична гала по награждаване, съпътстваща стратегия с друг годишен наслов, стратегия „ Академия “, която е особено отдадена на учениците от бургаските гимназии. 

Десет кино лентата се състезават за най-хубав филм в спортната стратегия, а интернационално висококвалифицирано жури връчва статуетка, както и парична премия. Предварителната селекция за тези 10 кино лентата се прави от общо към 400-500 кандидатствали заглавия.
 Част от екипа, който идва в Бургас за фестивала
Когато кореспондент на Флагман.бг заяви на Петър Стоянович, че получава номинация за „ Личност на годината 2023 “ поради това, което прави за града ни, той остана извънредно сюрпризиран и пожела да благодари на Пристанище Бургас за високата чест, която му оказват.

„ Започнахме фестивала като на смешка, а той се трансформира в осъществена фантазия. Идеята беше да създадем фестивал с положително кино за хора и град, които харесваме. С брат ми, без да се замисляме си казахме – би трябвало да е Бургас. И популярност Богу тук ни посрещнаха със същата любов и религия в сполучливото начинание.

И в последна сметка – към този момент седма година от началото, Международният фестивал на документалния исторически филм DOCK-Бургас по един безапелационен метод прибави град Бургас към интернационалната фестивална кино сцена. Професионалното осъществяване на събитието, високото равнище на конкурсната стратегия, елитното интернационално жури, публичният интерес и полемиките след прожекциите, провокираха голям брой позитивни реакции в българските и задгранични медии, насочвайки вниманието на водещи задгранични компании – продуценти, режисьори, създатели – към фестивала. “DOCK ” – Бургас в действителност съумя да сътвори неповторима платформа за един от първите в света фестивали с сходна устременост, съумя да притегли нови публики – от страната и света “, сподели Петър Стоянович.
 Камен Воденичаров и заместник-кметът Диана Саватева
Днес той с усмивка си спомни преди шест години какъв брой е бил впечатлен от това, че извънредно бързо кметът Димитър Николов и администрацията стават част от  сбъдването фантазията му.

„ Днес съм поласкан, че аз и екипът на фестивала сме оценени по този начин високо от бургазлии за това, което сме свършили. Защото фестивалът за историческо писмено кино е нерви и наслада, смях и напрежение, ежеминутни срещи с хора – огромни и дребни, спорещи или ръкопляскащи, това си е една седмица различен живот, като оня живот, за който си мечтал, когато тръгнеш по веднъж, който не знаеш тъкмо къде ще те изведе “, споделя Петър Стоянович.

И прибавя: „ Нищо от този фестивал нямаше да се случи, в случай че не беше този град, този кмет и този общински екип. През последните десетина години Бургас стана образец за това по какъв начин се ръководи огромен град, по какъв начин се мисли не в границите на мандата, а с мащаба на едно или даже две генерации напред. Всеки шеф се фиксира върху най-престижните или доходоносни сфери на ръководството, само че съм подготвен да се подпиша с двете ръце, че най-впечатляващ е оня, който мисли по какъв начин да заложи параметрите на делника на внуците ни – ето това прави Димитър Николов. И още: когато един кмет слага духовността наедно с финансите и инфраструктурата, той демонстрира, че желае да обезпечи на своите съграждани опция да влязат в утрешния ден леко и на два крайници – в областта на материалното и в областта на духовното. Така кметът Николов съумя да преодолее в Бургас това, от което боледува България – куцият ход. Защото на един крайник – единствено с парите, асфалта и обществените помощи – евентуално се печели мандат, само че не се подсигурява бъдеще на една европейска нация. “
 Днес Петър Стоянович с усмивка си спомни за топлото посрещане и отворените порти, които намира в Бургас
Защо Бургас

Не знам дали всеки си дава сметка в каква перла се е трансформирал Бургас през последните години! Казвам го без грам пудра и натягане, тук в действителност е най-хубавото място за живеене в България. През последните десетина години този град се трансформира надали не във второто ми място за живеене. Аз не пътувам към Бургас, аз кацам на една обетована земя, която ми дава от всичко по малко, от време на време и по доста, само че все хубаво. Или най-малко за мен постоянно е по този начин. Има море, просвета, уют, ред, хора, с които да изпиеш по едно пиво на залез.

Как DOCK дава поръчка да притегли, да заинтригува и младата публика

Казват, че най-младите, учениците, били разсеяни, не толкоз устремени като старите генерации, всичко им се давало в този момент на готово. Вероятно е и по този начин, други хора порастват към този момент. Но точно по тази причина и нашият фестивал преднамерено направи специфична стратегия за тях, с полемики, с прожекции, с опция да видиш нещо друго, когато си млад. Да срещнеш други хора персонално и на екрана, да отвориш нова врата към света – не е речено, че безусловно ще минеш през нея, само че най-малко ще знаеш, че я има.

В респект на княз Фердинанд

Благодарен съм на „ Пристанищна инфраструктура “, че осмислиха и прегърнаха концепцията ми за слагане на незабравим знак на територията на Порта, с който Бургас да означи 120-годишнината от откриването на своето съвременно пристанище. В началото на 20 век, с помощта на напъните на българския княз Фердинанд, на поредност от държавни управления, политици, офицери, търговци, техническа и художествена интелигенция България може да се похвали, че последователно се е трансформирала в съвременна страна. Само за едни никакви 20-25 години една ориенталска провинция става европейска страна и с горделивост заема мястото си измежду цивилизованите народи.

Начело на това феноменално придвижване на българите стои президентът, чийто бюст следва да открием, с цел да отбележим прелестния празник на обичания Бургас.

Без решаващата помощ на „ Пристанищна инфраструктура “, за която благодаря извънредно и откровено, воденият от мен Инициативен комитет едва ли щеше да реализира задачата си. Но точно водени от девиза на страната, съединихме положителните си планове и показахме обща мощ. Дай Боже тази процедура да продължава и в бъдеще!
 Кой е Петър Стоянович
Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 година в София.  Завършва Немската езикова гимназия в София. Следва „ Германистика " в СУ „ Св. Климент Охридски ", приключва „ Обща история " и „ История на Източна и Югоизточна Европа " във Виенския университет. Паралелно посещава семинари и лекции по германистика, теология и театрознание. Има научна степен „ магистър по философия " на Виенския университет. Защитава с отличие докторска степен - „ лекар по философия " на Виенския университет.

Автор е и на монографиите: “Между Дунав и Нева. Княз Фердинанд І Български през погледа на австро-унгарската дипломация 1894-1899″, изд. „ ЛИК ”, С., 1999 година, научна теза, “Границите на европейската империя ”, сп. “Разум ” (2002), “Известният чужд: Иван Стоянович-Аджелето (1862-1947) ”, изд. „ Сиела ”, 2012 година, както и на доста публикации и изявленията.

Петър Стоянович е парламентарен секретар на Министерството на външните работи в интервала февруари 1998 - март 2000 година Ръководи бюрото на Надежда Михайлова като заместник-председател на Европейската национална партия – 1999 – 2003 година Началник на Кабинета на министъра на външните работи Надежда Михайлова от март 2000 до юли 2001 година

Международен секретар и член на Националния съвет на Съюз на демократичните сили (2001-2003), секретар на НИС на Съюз на демократичните сили (2002 - 2003). Заместник-председател на СДС-София (2002-2003). Политически (2003 - 2007) и интернационален секретар (2005 - 2007) на Политическа партия " Движение Гергьовден ". Председател на Политическа партия " Движение Гергьовден " (април 2007 - септември 2010 г.) Напуска Политическа партия " Движение Гергьовден " през април 2011 година

След септември 2010 година е публицист на свободна процедура, от 2012 година - колумнист на в. “Преса ”.

От 29 май 2013 година - министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски.

Всеки жител – самостоятелно, организация или група от наши читатели могат да създадат номинации на електронната ни поща . до 16 януари 2024 година, вторник.

Условието е участникът да живее в Бургаска област, да е роден тук или да е направил своето положително дело на бургаска територия, да не е бил номиниран за миналата година. Всяка една кандидатура ще бъде прегледана в детайли от способеното жури. При изпращането на данните за присъединяване, прилагайте  биография и къса обстоятелствена част за какво точно този човек заслужава да бъде отличен с огромната премия. Тя е единствено една и няма подтитли.

От 00.01 часа на 17 януари 2024 година, сряда, до среднощ на 27 януари 2024 година, събота, ще се организира интернет гласуването, което ще е с 50% тежест при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на способеното жури, в което са включени членове с неоспорим престиж – от разнообразни институции, сектори и организации. То ще бъде управлявано от ръководителя на Районната изборна комисия – в мандат, компютърният експерт Атанас Сиреков – внук на именития бургаски кмет Атанас Сиреков, умрял при осъществяване на длъжностен дълг (1936-1939), както и член от редакцията на Флагман, посочен от шефа ѝ г-н Веселин Василев.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР