Кандидатите за премиери на двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ -

...
Кандидатите за премиери на двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ -
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо управление с хоризонт 18 месеца

Кандидатите за министър председатели на двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - Мария Габриел и Николай Денков оповестиха, че ще има държавно управление с втория мандат - за 18 месеца и с ротационен министър председател. Вторият мандат ще бъде народен, ще се търси конституционно болшинство за правосъдна промяна.

Трудна обстановка с действителна заплаха да се отиде на следващи шести избори без явен резултат, както и бюджета и всичко, което тормози хората, са главните претекстове двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се схванат да ръководят дружно с втория мандат. Двамата министър председатели в това държавно управление на ротация приказваха по реда по който ще ръководят кабинета в идващите 18 месеца.

" Сега, когато е ясно, невероятно, бих споделил, да се осъществя първият мандат с поддръжка от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да използваме целия този насъбран подтик, да стъпим на законодателната стратегия, на управническата стратегия, която би трябвало да се посочи, само че е добра основа, да стъпим и на състава, който по-късно може да бъде прецизиран, поради новите условия, в които се намираме - ние търсим цялостна поддръжка от ГЕРБ-СДС, имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а по-късно и министър председател на ротационен принцип, за нас е значимо да получим единодушието на тези претенденти и в случай че някой от тях се откаже, да се сменят имената, само че това да е изключение ", съобщи Николай Денков.

От ПП-ДБ дадоха оценката си за Мария Габриел, още когато тя беше номинирана за министър председател с първия мандат и по тази причина нейната фигура като вицепремер е била безспорна.

" Мястото на Мария Габриел в един подобен кабинет е изцяло ясно - тя е индивидът, който може да помогне за осъществяване на значимите цели в нашата законодателна и управническа стратегия - консолидираното в Шенген, Еврозоната изисква както доста сериозен експертен капацитет, по този начин и доста сериозна поддръжка от нашите сътрудници и аз най-малко не знам по-добър наш пратеник, представител в европейските институции в този миг, който би оказал помощ да се осъществя този приоритет ", съобщи Николай Денков.

Между двете обединения е контрактувано промени в първичния личен състав и структурата на Министерски съвет да се вършат единствено със единодушието и на двете страни. Първият ротационен министър председател на това държавно управление разгласи целите му.

" Правителството с втория мандат се ангажира да осъществя конституционна промяна за промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет, да внесе в период постоянен бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания и без нарастване на налозите. Да извърши законодателната стратегия и да съблюдава целите за приемането в Шенген и еврозоната. Да промени Изборния кодекс, тъй че да се върне машинният избор, както и да промени Изборния кодекс, с цел да се върне машинното гласоподаване и да се промени състава на ЦИК, с цел да се подсигурява честността на изборите ", добави Николай Денков.

Академик Денков пое ангажимент.

Николай Денков, ПП-ДБ -ако по някаква причина осъществяването на управническата стратегия, законодателната стратегия тръгне изкривено, аз ще си напредък оставката, с цел да знаем, че процеса ще би трябвало да рестартира още веднъж и има конституционна процедура за това

След седмица на договаряния в Народното събрание за първия мандат, Мария Габриел благодари на всички, с които е разговаряла.



" И аз желая на първо време да благодаря на всички - Политическа партия, Демократична България, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ. Водихме диалози с тях и считам, че показахме, че с разговор, отговорност и правила има опция, сложна, изискаваща старания, договаряния, само че и изясненост и неотстъпчивост в отстояване на позицията България да има постоянно държавно управление, с Българска социалистическа партия не се получи, явно имаме разлики, веселя се че тези разлики станаха ясно по време н араговорите. Водейки договарянията се видя, че устойчиво държавно управление сред двете първи политически сили има опция да стъпи на здрава и кардинална основа ", сподели Мария Габриел - номинирана за министър председател от ГЕРБ-СДС.

Двамата министър председатели на ротационен принцип към този момент са изработили първия взаимен документ, върху който стъпват - Декларация за национално отговорно ръководство. Тя би трябвало да получи поддръжката от парламентарните групи.



" Тук желая да благодаря на водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ, които пред последните 48 часа с разсъдък, а не с страст, дружно с мен и учен Денков участвахме, с цел да получим поддръжка за днешния документ. Неговият текст демонстрира какъв брой доста отстъпки направихме всички в името на едно - България да има постоянно държавно управление ", съобщи Габриел.



СНИМКИ: БГНЕС

Тя показа текста на декларацията.

" Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще поддържа държавно управление, което да съблюдава следните правила. Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да образува болшинство. Правителството ще извършва съгласуваната законодателна и управническа стратегия. Ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията на България, в разговор с всички парламентарни групи, в това число промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет. Ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинации на регулаторните органите, определени от Народното събрание, с оглед най-хубав асортимент на персони с високи професионални и морални качества. Законодателната и управническата стратегия ще бъдат приложени.

Съставът на първото държавно управление с ротационни министър председатели ще стане явен седмица откакто президента връчи втория мандат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР