Мария Габриел постави нови условия пред ПП-ДБ, за да възобновят

...
Мария Габриел постави нови условия пред ПП-ДБ, за да възобновят
Коментари Харесай

Ще се размразят ли преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ?

Мария Габриел сложи нови условия пред ПП-ДБ, с цел да възобновят договарянията за сформиране на постоянно държавно управление и ги прикани да премислят състава на проектокабинета и правилата си. Николай Денков отговори, че чака диалозите, без да конкретизира дали ще създадат взаимни отстъпки.

Не всичко за кабинет с втория мандат е изгубено, само че Мария Габриел съобщи: диалози може да има, единствено в случай че бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, правилата и доверието. Така ГЕРБ чакат преосмисляне на позициите от страна на ПП-ДБ.

Кандидатът за министър председател Николай Денков е подготвен за диалози. Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков написа във фейсбук, че имаме потребност от постоянно и про-европейско държавно управление час по-скоро.

От Политическа партия подлагаха на критика президента, че вместо да сплотява, разединява.



След изказването на ГЕРБ-СДС проблясна лъч вяра за мандатоносителя, че поддръжка за кабинет може и да има. Но с едно “но ”.

" Разговорите не са в ледена ера. Няма, обаче, и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, единствено в случай че бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, правилата и доверието. За да не стигнем до ледена ера, която с изключение на нас, ще замрази тотално и страната ", сподели Мария Габриел.



Габриел прикани ПП- Демократична България за преосмисляне на позициите.

" Всеки би трябвало да направи крачка обратно и да предложим решение, работещо решение, което да носи обединяване и непоклатимост. Мандатоносителят е на ход - да търси и да откри поддръжка ", сподели Мария Габриел.

Томислав Дончев, добави, че има фактическа война сред институциите, по тази причина сe обърна към ПП-ДБ като посочи, че това е другарски съвет, а не ултиматум:

" Сменете метода, по този начин няма да стане. Вземете образец от нас - направихме всички вероятни и невъзможни взаимни отстъпки. Не може с 15% от всички народни представители да получиш цялата власт, имам поради броят на народните представители на Политическа партия. Не е почтено, не е европейско, не е демократично ", сподели той.

Кандидатът за министър председател Николай Денков призна, че е очаквал такава реакция от страна на ГЕРБ-СДС.

" Очаквам госпожа Габриел да ми се обади и да поговорим. Трябва да седнем дружно с тях и да забележим какво се крие под тези промени на формата. Винаги сме казвали, че ще приказваме и с другите обединения, само че е ясно, че най-лесно и градивно болшинство би могло да се получи с ГЕРБ. Затова би трябвало да приказваме първо с тях, а от това зависят и диалозите с другите ", сподели Денков.





От парламентарната естрада от ПП-ДБ излязоха да изразят мнението си, защото считат, че тази опция им била отнета през вчерашния ден в президентството. И се обърнаха първото към президента.

" Господин президент, България е република с парламентарно ръководство. Законите на страната би трябвало да се съблюдават по писмен знак и по дух. Най-висшата роля на президентството е да ни сплотява, а не разединява. Вие, господин президент, не се справяте с тази роля, вие ни делите, вместо да ни обединявате ", сподели Даниел Лорер - ПП-ДБ.

Второто послание беше към гласоподавателите на Промяната и тези на ГЕРБ.

" Знаем какъв брой е мъчно да си представим работа с ГЕРБ, само че България през днешния ден и на следващия ден е по-голяма от това. Изборът е явен - скрито властническо ръководство. Или ясна и чиста парламентарна република ", сподели Лорер.

Във фейсбук Кирил Петков написа, че сме видели образно офанзива против парламентарната република и никой не може да си разрешава да приканва България да няма постоянно държавно управление.



Петков добавя, че няма да разреши България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Петков акцентира, че имаме потребност от постоянно и про-европейско държавно управление час по-скоро.

В декларация, отдадена на 34 години от тъй наречените огромна екскурзия, която водачът на Движение за права и свободи дефинира като депортация, Мустафа Карадайъ направи паралел и с днешната обстановка.

" 34 години след тези събития през днешния ден сме очевидци на цялостен разпад на страната, държавността, демокрацията. Това е пълзящ фашизъм за налагане на тирания на умнокрасивитета. Обръщам се и към ГЕРБ - тази порочна женитба в случай че се случи, ще сме очевидци на това, на което бяхме очевидци през 1997 - българските жители ще нахлуят тук в тази постройка ", сподели Карадайъ.

“Има подобен народ ” дефинираха решението на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили като едва и нездравословно.

" Търсене на компромис с хора, които желаят да овладеят силово страната, службите не е компромис, а е морално укоримо. Компромис е останалите партии да седнат и да приказват за експертен кабинет без Политическа партия, тъй като техните водачи би трябвало да бъдат задържани за държавна измяна. С тази смяна не можем да приказваме, в случай че се махнат Кирил и Асен, с друга смяна може и да приказваме ", сподели Тошко Йорданов.

Заявката за диалог сред първите две сили е дадена, само че дните по тази причина понижиха с един.

Снимки: БГНЕС

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР