Кандидатирането за кмет на съпругата на намиращия се в затвора

...
Кандидатирането за кмет на съпругата на намиращия се в затвора
Коментари Харесай

Ще се окаже ли, че кюрдите са ключът за спечелването на Истанбул?

Кандидатирането за кмет на брачната половинка на намиращия се в пандиза Селяхаттин Демирташ провокира резултата на бомба измежду политическите среди в този сериозно значим за страната миг
Башак Демирташ, брачната половинка на намиращия се в пандиза авторитетен кюрдски водач Селяхаттин Демирташ, разгласи тези дни, че има намерение да се кандидатира за кмет на Истанбул на локалните избори на 31 март. Изявлението ѝ, направено обществено, откакто бе на рандеву в пандиза при брачна половинка си в Одрин, провокира резултата на бомба измежду политическите среди в този сериозно значим за страната миг.

Селяхаттин Демирташ е някогашен съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която одобри неотдавна името Партия за тъждество и народна власт на народите - ХЕДЕП (HEDEP) или в резюме ДЕМ (DEM).

От една страна партията ДЕМ не е оповестила публично дали ще предложи собствен претендент за кмет на Истанбул за вота на 31 март. На предходните локални избори през 2019 година кюрдите поддържаха интензивно опозиционния претендент Екрем Имамоглу, който от 20 години насам за пръв път отвоюва мегаполиса от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган. Засега не е ясно дали ще се повтори този сюжет, защото все още не престават договарянията с главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), чийто претендент за втори мандат е Екрем Имамоглу.

ДЕМ е поискала от НРП управлението на три общини в мегополиса Истанбул против поддръжка за Имамоглу, твърди анализаторът от в. " Хюриет " Абдулкадир Селви. На територията на мегаполиса има 39 общини плюс огромната община на Истанбул.

Дали Башак Демирташ ще бъде номинирана или не за претендент за кмет на 31 март действително зависи от решението на партията ДЕМ.

" Все още не съм получила предложение от нашата партия ДЕМ за кандидатурата за Истанбул, само че хората желаят да имаме собствен претендент и в случай че нашата партия сметне за уместно да бъде издигната кандидатурата ми, имам вяра, че това ще проправи пътя към народна власт и обществен мир ", съобщи Башак Демирташ в изказване пред медиите.

Резултатите от социологическо изследване, направено предходната седмица от организация Rawest измежду 2000 кюрдски гласоподаватели, демонстрират, че 34,3 на 100 от интервюираните утвърждават Башак Демирташ за кандидат-кмет на Истанбул. Сърръ Сюрейя Йондер, един от зам.-председателите на турския Меджлис, е подкрепян от 26,5 на 100, а 9,4 на 100 избират Осман Байдемир, някогашен кмет на Диарбекир.

Според управлението на ДЕМ кандидатурата на Башак Демирташ е провокирала мощна изненада.

" Тя бе изненада, както за мен самия, по този начин и за управлението на партията, тъй като не е обсъждано преди този момент ", съобщи на конференция Сезай Темели, ръководител на парламентарната група на ДЕМ, наблягайки, че един подобен вид ще затрудни управлението на партията.

Пак съгласно източници от ДЕМ решението на брачната половинка е оповестено под давление на Селяхаттин Демирташ. Кюрдският водач се намира в пандиза от 2016 година Миналата година той прикани колебаещия се кюрдски електорат да гласоподава на първия тур за претендента на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу, който в последна сметка се провали на вота против Ердоган.

След неуспеха Селяхаттин Демирташ разгласи, че се отдръпва от политическа активност.

" Седем месеца откакто Селяхаттин Демирташ разгласи, че се отдръпва от дейна политическа активност, в този момент посредством брачната половинка си той цели да въздейства на политиката ", показва анализаторът Исмаил Саймаз.

От друга страна НРП провокира отчаяние измежду кюрдските гласоподаватели, откакто нейни депутати гласоподаваха за отнемането на имунитета на няколко кюрдски депутати, а към този момент някогашният й водач Кемал Кълъчдароглу подписа съглашение с националиста Юмит Йоздаг, с цел да си обезпечи поддръжка на втория тур на президентските избори. Сред кюрдския електорат битува мнението, че " НРП се сеща за тях единствено когато има избори ", показват анализатори.

" По отношение на Истанбул ДЕМ може да предложи претендент, само че може и да се въздържи, зависи от пазарлъка ", разясняват осведомени с процесите в Турция, съгласно които получател на сделките са както опозицията, по този начин и ръководещите.

Анализаторът Мурат Сабунджу счита, че " възможна кандидатура на Башак Демирташ ще затрудни спечелването на кметския пост от Екрем Имамоглу. И назад, ще улесни претендента на ПСР Мурат Курум, зад чиято не изключително сполучлива персона в действителност стои Ердоган ", споделя той.

Твърди се, че настояванията на кюрдите към ръководещите са за освобождение на Селяхаттин Демирташ от пандиза и анулация на законовата уредба, която разрешава определените от ДЕМ кметове да бъдат отстранявани и на тяхно място от да бъдат назначавани от държавното управление админи. Не на последно място са очакванията за възкръсване на процеса на помиряване с кюрдите, от който Ердоган се отхвърли преди години.

На 31 март т.г. турските жители ще гласоподават за локални органи на властта във всичките 81 окръга на страната, само че горещата конкуренция ще бъде за мегаполиса Истанбул. Именно спечелването на Истанбул ще бъде огромната победа на идния избор и противоположното - този, който загуби града на Босфора, ще бъде заставен да ревизира бъдещите си политически проекти. Ето за какво всяка кандидатура от до момента препоръчаните или тези, които занапред ще бъдат издигнати в конкуренцията за Истанбул, крие капацитета да промени настройките в една или друга посока.

Нахиде Дениз, особено за Българска телеграфна агенция
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР