Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов използва социалните мрежи,

...
Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов използва социалните мрежи,
Коментари Харесай

Димитър Бербатов засегна темата за телевизионните права във Втора лига

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов употребява обществените мрежи, с цел да обърне внимание на наболял въпрос, който е обвързван с телевизионните права за Втора лига.

Той озаглави обявата си " Да чуем проблемите на хората, които вършат футбола: Телевизионните права за Втора лига ". Според информацията нито един клуб от Втора лига няма контракт с БФС за телевизионните права и излъчването на мачовете, а сега тимовете получават по 1000 лв. на мач.
 Бербатов: Ситуацията беше напрегната и страстите на почитателите бяха на по-високо равнище
Бербатов: Ситуацията беше напрегната и страстите на почитателите бяха на по-високо равнище

Има още какво да работим върху гостоприемството, когато отидем на другите игрища, разяснява той

Ето какво написаха от екипа на Бербатов:

Хората, които действително основават футбола в България - хората от клубовете, не стопират да споделят с екипа ни най-различни проблеми. Проблеми, на които никой не обръща внимание. Проблеми, за които виновните или се вършат на слепи и глухи, или са изцяло незаинтересовани - от сякаш своите хора, от клубовете, от тези, които вършат играта, от футбола изобщо...

Докато екипът ни посещава футболни срещи от всички равнища на българския футбол, хората от клубовете ни описват най-големите си провокации. Не стопират да ни търсят и ежедневно, с цел да споделят с какво са принудени да се сблъскват.

В името на по-доброто бъдеще на българския футбол ви предлагаме всички дружно да обърнем внимание на една огромна болежка и неправда за и към тимовете от второто равнище на родния футбол - ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРАВА ЗА ВТОРА ЛИГА❗

Ето обстоятелствата:

- Нито един клуб от Втора лига няма контракт с БФС за телевизионните права и лъчение на мачовете от второто равнище на българския футбол.

- Допреди 3 години от БФС са давали по 6000 лева на мач, които са били разделяни 60:40 в интерес на клуба хазаин.

- В момента дават единствено по 1000 лева на клуба хазаин.

- На клубовете е казано, че парите се понижават, тъй като щял да се усили броят на излъчените непосредствено мачове, само че това не се е случило до момента. В момента се излъчват по един или най-вече два мача на кръг.

- Парите не се заплащат, а се удържат от неплатени санкции или съдийски такси в края на годината.

- Последната среща на БФС с клубовете от Втора лига за ТВ правата е била преди 2 години. ПФЛ не оказва помощ на клубовете от Втора лига.

- Ако клуб не допусне екип за ТВ лъчение, рискува наказания, които включват: санкция от 15 000 лева, лишаване на 3 точки или изхвърляне в по-долна група, без право на доиграване на сезона.

КАКВО ПИШЕ В НАРЕДБАТА

Според Наредбата на БФС - Чл. 28(18), всеки клуб-домакин е задължен да обезпечи " условия за несмущавано и гладко излъчването на футболна среща от вътрешния календар, авансово конкретизирана с носителя на телевизионните права, с който БФС има подобаващ контракт. "

" За нарушаване по алинея 18, на ФК се постанова дисциплинарно наказване по реда на Дисциплинарния устав, като се смята, че тимът на направилия нарушаването ФК не се е явил на футболната среща ", написа още в Наредбата.

- Недопустимо е още в Наредбата да има закрепено наказване за футболните клубове. Наредбата регламентира отговорностите, наказванията са според Дисциплинарния устав. В случая още в Наредбата е заложено наказване " все едно тим не се е явил на мач ". За отсъствие обаче има избрани наказания в Дисциплинарния устав.

А в сегашния Дисциплинарен устав има специфичен Член (44), който третира липса на обезпечени условия или предотвратяване на телевизионни екипи да излъчат предаване по контракт с БФС.

КАКВО ПИШЕ В ДИСЦИПЛИНАРНИЯ ПРАВИЛНИК

Член 44. (1) На ФК, който не обезпечи условия или попречи на телевизионни екипи за осъществяване на отговорностите им, когато телевизионното предаване е в осъществяване на подписан по открития ред контракт с БФС, след отчет на делегата на срещата, се постанова служебна загуба, както и имуществена глоба в размер на 15 000 (петнадесет хиляди) лв., които би трябвало да бъдат импортирани в период преди идната среща. В случай, че се касае за присъединяване в среща от аматьорския футбол, на ФК се постанова имуществена глоба в размер на 1000 (хиляда) лв..

(2) В случая по алинея 1 ФК губи право да получи всички средства, полагащи му се по схемата за систематизиране на сумите, получени по контракта за продажба на телевизионните права за този сезон.

????(В случая за Втора лига в сегашния миг " всички средства " са по 1000 лева за клуб-домакин на мач.)

(3) На ФК, който не е сключил контракт с БФС за телевизионното предаване на негови срещи, когато телевизионното предаване е в осъществяване на подписан по открития ред контракт с БФС, се постановат дисциплинарни санкции както следва:
Отнемане на 3 (три) точки при положение, че ФК не подписа контракта до първия кръг на първенството; а при положение, че ФК не подписа контракта и след изиграването на срещите от първия кръг на шампионата - пренасяне на тима в по-ниско равнище (следващото по низходящ ред) за идната спортно-състезателна година без право да довърши присъединяване си в актуалната спортно-състезателна година.
(4) Когато контракт за телевизионно предаване е подписан от БФС след започване на шампионата или клубът е поканен за подписване на контракт след началото на шампионата, наказванията по алинея 3, т. 1 и 2, се постановат надлежно, като за първи кръг се смята, кръгът директно идващ, датата на която БФС е поканил клуба да подписа контракт с БФС.

????(В случая клубовете от Втора лига НЕ са поканени да сключат контракти. Полагат им се по 1000 лева на домашен мач с ТВ лъчение - неразбираемо на какво съображение.)

- Изцяло на преценката на БФС е оставено дали да има подписани контракти, или не. Клубовете - контракт може и да нямат, само че отговорности и санкции имат.

- Изцяло на преценката на БФС е оставено да се реши какви суми да се заплащат за мачове с телевизионно лъчение и дали въобще да се заплаща нещо - действително клубовете може да бъдат принудени посредством нормативните документи да обезпечават условия за ТВ лъчение и без да им се заплаща нищо.

- Предвид часовете за телевизионно лъчение постоянно се изисква мачовете да се играят на осветяване, където има такава опция. Клуб-домакин, длъжен да подсигури всички условия за директно лъчение на футболна среща, получава 1000 лева, а единствено разноските по осветлението надвишават 1000 лева Отборите вършат и спомагателни разноски, свързани с разполагане на техниката за телевизионно лъчение.

Поредните обстоятелства и доказателства, че тимовете са значими, най-вече когато би трябвало да гласоподават, само че не и когато се борят действително да построяват футбола в България!
 Пратиха Железов на дерби във Втора лига
Пратиха Железов на дерби във Втора лига

Вижте всички назначения
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР