Кандидатът от Осака, както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс -

...
Кандидатът от Осака, както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс -
Коментари Харесай

Бунт в ЕНП срещу Меркел и "кандидата от Осака" Тимерманс

Кандидатът от Осака ", както медиите незабавно кръстиха Франс Тимерманс - водещият претендент на лявоцентристкия блок в Европейски Съюз за правоприемник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра опозиция от водачи на страни най-вече от Централна и Югоизточна Европа, в това число България, които не са съгласни социалист и то точно Тимерманс да оглави Европейската комисия.

Бунтът против договореност на няколко западноевропейски страни е почнал от предварителното съвещание на Европейската национална партия и може да сковава следващия опит да стартира запълването на водещите постове на Европейски Съюз. Вече се появиха спекулации, че не е изключено да бъде планувана още една изключителна среща на Европейския съвет - този път на 15 юли.

Малко преди да се съберат водачите на 28-те страни от Европейски Съюз на изключителна среща в Брюксел, " Ройтерс " и няколко други медии оповестиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е любимец да я оглави. Това се е изяснило след диалози сред ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

При идването си в белгийската столица френският президент Еманюел Макрон сподели пред публицисти, че чака довечера да станат известни 3 номинации. Германският канцлер Ангела Меркел бе по-сдържана и допусна, че дебатът ще е сложен.

За опозиция против избора на Тимерманс, по-силна от предстоящото, се разбра още от траялата по-дълго от нормалното предварителна среща на държавните водачи в Европейски Съюз от ЕНП. Според брюкселския сътрудник на сп. " Шпигел " час по-късно към този момент е било ясно, че може би се двоумят и водачи, с които Меркел се е договорила часове по-рано в Осака.

Премиерът Бойко Борисов разгласи въс " Фйъсбук ", че " европейският гласоподавател подреди първи ЕНП отпред с Манфред Вебер, втори социалистите с Франс Тимерманс. Надявам се никой от водачите не се смята за по-висш от европейския гласоподавател, който се е произнесъл единствено преди месец. Преди съвещанието на Европейския съвет присъствах на срещата на ЕНП и ние продължаваме да стоим зад своя претендент за ръководител на Европейска комисия. "

Още преди този момент новинарските организациите към този момент попълняха листата на несъгласните с компромиса: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Хърватия, Италия, Австрия, Румъния... За избиране на претендент на Европейския съвет за ръководител на Европейската комисия са нужни гласовете на най-малко 21 от 28 страни.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР