Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България - Инерком България,

...
Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България - Инерком България,
Коментари Харесай

Инерком поиска от КЗК нова оценка по сделката за ЧЕЗ

Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България - " Инерком България ", уведоми през днешния ден публично Комисия за защита на конкуренцията, че се е освободила от бизнеса си с фотоволтаици, което бе измежду главните претекстове на антимонополният орган да забрани договорката. В средата на юли т.г. Комисия за защита на конкуренцията излезе със мнение, че придобиването на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България, снабдител и търговец на ток, както и две слънчеви централи може да докара до увеличение на господстващото състояние и корист с цени, защото кандидат-купувачът в лицето на компанията на Гинка Върбакова към този момент има 6 фотоволтаични парка. 

И ЧЕЗ, и " Инерком " апелираха решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд, който обаче насрочи делото за разглеждане всъщност през май 2019 година, което е надалеч след избрания от купувача период да заплати 340 млн.евро по договорката до края на ноември 2018 година. Въпреки това, " Инерком България " подхваща стъпки по освобождение от фотоволтаичните централи и през днешния ден, на процедура подава ново съобщение с искане до Комисия за защита на конкуренцията за оценка на концентрацията. " След значителна смяна в събитията и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по идната централизация, през днешния ден, 21 септември 2018 година, „ Инерком България “ ЕАД, подаде в Комисията ново съобщение по реда на член 79, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията. ", се споделя в известие на компанията до медиите.

В него се показва още, че в групата на Инерком е осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й.

От компанията разясняват също по този начин, че плануваната централизация ще бъде осъществена въз основа на контракта за покупка на акции, подписан на 23 февруари 2018 година сред „ ЧЕЗ “ а.с. и „ ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс “ БиВи от една страна, като Продавачи, и „ Инерком България “ ЕАД като Купувач.

" Надяваме се на бързо решение от страна на Комисия за защита на конкуренцията след отстраняването на откритите от Комисията предпоставки за основаване на централизация. ", акцентират най-после от " Инерком ". По закон, Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се произнесе в тридневен период дали ще образува ново произвеждане за оценка на концентрацията.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР