Канал 3 Спешни промени в Закона за местното самоуправление и местната

...
Канал 3
Спешни промени в Закона за местното самоуправление и местната
Коментари Харесай

В селата от 100 до 350 души ще бъдат назначавани кметски наместници

 Канал 3 Спешни промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация одобриха депутатите. Те плануват в селата с население от 100 до 350 души население да бъдат назначавани кметски наместници. Промените влизат в действие още на 28 октомври, ден след локалния избор.

Поправките в закона бяха импортирани от депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи и бяха разисквани като изключителна точна в дневния ред на Народното събрание.

Целта им е да се запуши законодателната празнина, позволена с поправките в Изборния кодекс, предвиждащи обитаеми места с под 350 поданици да не избират кмет на кметство.

Кметството обаче е административно-териториална единица, което се открива, основава и закрива по избрана процедура, обвързана с решение на локалния общински съвет и локален референдум. В момента у нас има над 1000 кметства, в които няма да се избират кметове.

Същевременно законът споделяше, че на местата, които не са кметства, се назначават кметски наместници. Така тези обитаеми места с население под 100 души ще имат кметски наместници, а за тези сред 100 и 350 не беше планувано да имат нито кметове, нито кметски наместници.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти изясни, че незабавните ремонти в закона, които бяха признати през днешния ден, са в отговор на настояването на НСОРБ да се уреди въпросът преди изборите на 27 октомври.

Дора Янкова от Българска социалистическа партия пък разяснява, че сдружението на общините упорства най-малко от месец и половина да се реши казусът, а Народното събрание прави промени в деня, в който се открива предизборната акция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР