Канадски гражданин загуби обжалване срещу смъртната си присъда в Китай

...
Канадски гражданин загуби обжалване срещу смъртната си присъда в Китай
Коментари Харесай

Китай потвърди смъртната присъда на канадски гражданин

Канадски жител загуби обжалване против смъртната си присъда в Китай за контрабанда на опиати, предава Би Би Си. Съдът удостовери присъдата на Робърт Лойд Шеленберг, защото доказателствата против него са ``достатъчни``.

Първоначално Шеленберг бе наказан на 15 години затвор, само че през 2019 година апелативният съд сподели, че това е прекомерно меко наказване, което докара до наново разглеждане на делото и смъртна присъда.

Канадският дипломат в Китай Доминик Бартън осъди решението, като съобщи, че ``не е случайно``, че присъдата е оповестена, до момента в който в Канада продължава борбата за екстрадиция с присъединяване на изпълнителния шеф на Huawei и щерка на основателя на компанията Мън Ванчжоу. В момента тя е в Канада след заповед за екстрадация от страна на Съединени американски щати, които я упрекнаха в нарушение на наложените по отношение на Иран американски наказания. Канада по-рано упрекна Китай за осъществяване на ``заложническа дипломация``, макар че Пекин отхвърля двата случая да са свързани.

Шеленберг бе арестуван през 2014 година и упрекнат в преместване на съвсем 227 кг метамфетамин от Китай до Австралия. Той отхвърля обвиняванията и споделя, че е пристигнал в Китай като екскурзиант. През ноември 2018 година той бе наказан на 15 години затвор. Но няколко дни по-късно Канада задържа Мън Ванчжоу. Китай тогава предизвести за неуточнени последствия, в случай че Мън не бъде освободена.

По-късно Шеленберг апелира присъдата, само че вместо да я понижи, съдиите постановиха, че предходната му присъда е била прекомерно лека и вместо това го осъди на гибел. По време на правосъдното съвещание съдиите обявиха, че нови доказателства демонстрират, че той е съществено забъркан в интернационалната контрабанда на опиати.

Очаква се по-късно тази седмица да бъде произнесена присъда по друго дело, обвързвано с канадски жител.
 Майкъл Спавър, предприемач, упрекнат в шпионаж, бе задържан в Китай преди две години дружно с сътрудника си и някогашен посланик Майкъл Ковриг. Те бяха арестувани дни откакто Канада задържа Мън.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР