Канада затвори въздушното пространство за всички руски превозвачи

...
Канада затвори въздушното си пространство за всички руски превозвачи в
Коментари Харесай

Канада затвори въздушното си пространство за всички руски превозвачи в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.

В неделя, обаче, канадски служители сигнализираха, че на руската авиокомпания "Аерофлот" е прелетял през страната.

Полет 111 на "Аерофлот" е излетял от Маями, Флорида, на път за Москва.

Обявявайки мярката по-рано през деня, министърът на транспорта Омар Алгабра заяви: "Ще потърсим отговорност от Русия за нейните непровокирани нападения срещу Украйна."

Забраната, която влезе в сила незабавно, постави Канада в група на по-голямата част от европейските държави, затворили своето въздушно пространство за руски авиокомпании.

Въпреки че досега не е имало директни полети между канадските и руските летища, решението на втората по големина държава в света заплашва сериозно да затрудни полетите на "Аерофлот" до или от Съединените щати, както и до други държави на юг.

Всички полети, които са собственост на руски интереси, наети са от тях или се използват от тях - включително частните полети, са забранени в канадското небе, заяви говорителката на транспортното министерство Валери Глейзър в имейл до AФП.

Въпреки това полетът на "Аерофлот" "е нарушил забраната", твърди в Туитър правителствената агенция Transport Canada.

"Започваме проверка на поведението на Аерофлот и независимия доставчик на аеронавигационно обслужване NAVCAN, довело до това нарушение", се казва в съобщението.

"Няма да се поколебаем да предприемем подходящи действия за изпълнение и други мерки за предотвратяване на бъдещи нарушения".

БГНЕС припомня, че вчера Европейският съюз взе решение да затвори въздушното си пространство за руски самолети, в резултат на което „Аерофлот“ обяви, че преустановява полетите си до Европа.

В четвъртък Великобритания забрани полетите на "Аерофлот".

В неделя се оказа, че на основните американски летища във Вашингтон, Балтимор, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго няма да пристигат полети от Русия.

В петък авиокомпания "Делта" преустанови споразумението за съвместно използване на кодове с "Аерофлот".

Но Министерството на транспорта на САЩ все още не е обявило решение за забрана на руските полети. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР