Канада твърди, че Китай е имал „много вероятна“ роля в насочването към депутат

...
Канадското правителство твърди, че е много вероятно“ Китай да е
Коментари Харесай

Канадското правителство твърди, че е „много вероятно“ Китай да е играл роля в онлайн кампания, насочена към един от неговите опозиционни депутати, тъй като напрежението продължава въпроси на външна политическа намеса.

В изявление в сряда Global Affairs Canada, министерството на външните работи на страната, заяви, че неговият механизъм за бързо реагиране (RRM) е открил „информационна операция“, насочена към законодателя на Консервативната партия Майкъл Чонг през май.

Операцията беше открита в WeChat, платформа за съобщения, популярна в Китай. Но изявлението на министерството не обвини директно Китай.

„Анализ на RRM за определяне на възможността за участие на държавата разкри, че докато ролята на Китай в информационната операция е много вероятна, недвусмислено доказателство, че Китай е наредил и ръководи операцията, не е възможно да се определи поради тайния характер на как мрежите на социалните медии се използват в този тип информационна кампания“, казаха от министерството.

В началото на май Канада експулсира дипломата Джао Уей, след като го обвини, че е участвал в кампания за сплашване на Чонг, който беше открит критик на политиките на китайското правителство.


„Бях ясен: няма да толерираме никаква форма на чужда намеса в нашите вътрешни работи. Дипломатите в Канада бяха предупредени, че ако проявят подобно поведение, ще бъдат изпратени у дома“, каза канадският министър на външните работи Мелани Джоли на 8 май.

Китайското правителство отхвърли обвиненията, че се е намесвало във вътрешните работи на Канада, заявявайки тогава, че „няма никакъв интерес да прави това“. Китайското посолство в Отава също осъди експулсирането на своя дипломат.

Международният спор дойде, след като The Globe and Mail, цитирайки секретен доклад от шпионската агенция на Канада, публикува история, че Китай търси информация за роднини на неназован канадски законодател, „които може да се намират“ в неговите граници.

Канадският вестник каза, че този ход е част от вероятното усилие да се „направи пример от този депутат и да се възпират другите“ от заемане на антикитайски позиции. Източник от националната сигурност в статията идентифицира целевия законодател като Чонг.

Канадският депутат беше санкциониран от Китай през 2021 г., след като оглави парламентарно предложение, осъждащо отношението на Пекин към уйгурското мюсюлманско малцинство като „геноцид“ – обвинение, отхвърляно от китайското правителство в продължение на години.

Обвиненията за китайска намеса във вътрешните работи на Канада доведоха до подновяване на напрежението между Отава и Пекин.

Двете страни имат мразовити отношения от години по редица въпроси, включително правата на човека, търговията и арестите на канадски и китайски граждани.

В изявление от сряда канадското министерство на външните работи каза, че „информационната операция“ на WeChat между 4 и 13 май включва „координирана мрежа“ от акаунти, които споделят и разширяват „голям обем от неверни или подвеждащи разкази за г-н Чонг“.

„По-голямата част от дейността беше насочена към разпространение на фалшиви разкази за самоличността му, включително коментари и твърдения за неговия произход, политически позиции и семейно наследство“, казаха от отдела.

Въпреки че министерството каза, че нищо, наблюдавано в WeChat, не представлява заплаха за Чонг или семейството му, то заяви, че ще изрази „сериозната си загриженост“ пред представителите на Китай в Канада.

„Също така ще предадем, че е напълно неприемливо пряко или косвено да се подкрепят информационни операции, насочени към парламентаристи, техните семейства или канадци“, се казва в изявлението.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР