Канада, Швеция, Украйна и Великобритания подадоха жалба в Агенцията за

...
Канада, Швеция, Украйна и Великобритания подадоха жалба в Агенцията за
Коментари Харесай

Жалба в ООН за сваления от Иран украински самолет през 2020 г.

Канада, Швеция, Украйна и Англия подадоха тъжба в Агенцията за гражданска авиация на Организация на обединените нации против Иран по отношение на злополуката на аероплан 2020, при която починаха 176 души, съобщи Агенция Франс Прес.

В взаимно изказване четирите страни, чиито жители са били на борда на полета, упрекват Техеран в " потребление на оръжие против цивилен аероплан по време на полет в нарушаване на интернационалните си правни отговорности ".

Четири години след нещастието страните започнаха " процедура за споразумяване на разногласия " в Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) към Организация на обединените нации в Монреал.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо съобщи, че подаването на жалбата е " значима стъпка в нашия ангажимент да подсигуряваме, че фамилиите на жертвите, наранени от тази покруса, ще получат справедливостта, която заслужават ".

Всички 176 души на борда на полета на Ukraine International Airlines - най-вече канадци и иранци - починаха при свалянето на Boeing 737-800 малко след излитането му от Техеран на 8 януари 2020 година

Три дни по-късно Иран призна, че военните му са насочили по простъпка самолета, пътуващ за Киев, с две ракети земя-въздух.

Иранската организация за гражданска авиация уточни в отчет " бдителността " на своите наземни войски, които са изстреляли ракетите на фона на засиленото напрежение сред Иран и Съединени американски щати по това време.

" Вече четири години Иран отхвърля да поеме цялостна юридическа отговорност за свалянето на полет PS752 макар многочислените ни опити да стартираме договаряния по този въпрос ", се споделя в изказването на Канада, Швеция, Украйна и Англия.

През юли многонационалната група апелира делото си пред Международния съд, като изиска от Иран обезщетение за фамилиите на жертвите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР