Kанада планира да наложи дигитален данък върху дейността на технологичните

...
Kанада планира да наложи дигитален данък върху дейността на технологичните
Коментари Харесай

Канада се готви да въведе дигитален данък от 2022 г.

Kанада възнамерява да наложи цифров налог върху активността на софтуерните колоси от 2022 година, заяви финансовото министерство на страната, представено от Ройтерс.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) работи по построяването на интернационалните данъчни правила, които да вземат поради възхода на софтуерните колоси като Гугъл, Фейсбук и Amazon. Целта на въвеждането на интернационален цифров налог е софтуерните колоси да бъдат обезкуражени да осчетоводяват облагата си в страни с ниски налози като Ирландия, вместо в страните, в които генерират тези облаги.

До момента обаче Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е постигнала забележителен прогрес, защото Съединени американски щати отхвърлят да вземат присъединяване в договарянията, като от Вашингтон считат, че сходен налог ще засегне непропорционално американските компании.

Предвижда се новият налог в Канада да влезе в действие на 1 януари 2022 година, като за първите пет години се чака той да донесе на държавната хазнаоколо 2,6 милиарда щатски $.

„ Канадците желаят обективна данъчна система, при която всеки да заплаща справедлив дял “, съобщи министърът на финансите Кристия Фрийленд пред депутатите.

„ Ако би трябвало, Канада ще вземе едностранно решение да наложи налог върху интернационалните софтуерни корпорации, с цел да стартират те да заплащат справедливия си дял, сходно на всички компании, които оперират в Канада “, добави тя.

Чуждестранни снабдители, които нямат физическо наличие в Канада, също ще би трябвало да стартират да събират налози върху продажбите на артикули и услуги от рода на мобилни приложения, онлайн видео игри и стрийминг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР