Кампанията Зов за зоопарковете“ преминава в следващ етап – популярни

...
Кампанията Зов за зоопарковете“ преминава в следващ етап – популярни
Коментари Харесай

Марина Атанасова, „Четири лапи“: Зоопаркове нарушават изисквания за отглеждане на животните

Кампанията „ Зов за зоопарковете “ минава в идващ стадий – известни персони застават зад идеята.
Петицията за прекъсване на развъждането на диви животни в жестоки условия досега е събрала 50 хиляди подписа . Подписите ще бъдат предадени в Министерството на околната среда и водите и показани в Европейската комисия.

„ Искаме смяна, желаеме дейности, желаеме разпоредбите да се съблюдават, тъй че животните да живеят в подобаваща среда “, сподели пред БНР Марина Атанасова, координатор на стратегии в организацията за отбрана на животните „ Четири лапи “.

У нас има 21 зоопарка, отворени за гости са 17 от тях. Основно собствеността е общинска, частните са две – в Бургас и в село Горица.

 Софийският зоопарк е измежду положителните образци за развъждане на животните, настояват от „ Четири лапи “. Снимка: БГНЕС

Основният проблем е в изискванията за развъждането на едрите хищници – огромните котки и кафявите мечки , посочи Марина Атанасова в предаването „ Преди всички “.

В най-малко 11 от общо 16 зоопарка, в които се отглеждат такива типове, има потребност от съществено усъвършенстване, добави тя.

В законодателството има доста ясно написани условия по какъв начин би трябвало да се отглеждат животните в зоопарковете, посочи Атанасова, съгласно която „ има ясни условия, само че те не се съблюдават и няма съответните наказания “.

 Марина Атанасова Снимка: БНР

В някои от зоопарковете не престават непрофесионални практики по размножаване на диви животни в прорез с потенциала на съответния зоопарк , изясни още Марина Атанасова. Като образци за порочни практики тя уточни зоопарковете в Благоевград, Разград, Варна, Хасково. Сред положителните образци е Софийският зоопарк.

Атанасова вижда една от главните функции на зоопарковете в публичното обучение за това какво значи хуманно отношение към животните.

„ За страдание при визитите ни в зоопарковете станахме очевидци на гледки, в които даже деца хвърлят камъни към клетките на животните, хранят ги с разнообразни храни макар забранителните табели. “

Затова в петицията се упорства да се приложат законовите условия и наложително да бъдат преместени животни, които „ живеят от доста години в ужасна среда “ , означи Атанасова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР