Кампанията Продължавам напред“ в подкрепа на жените с рак на

...
Кампанията Продължавам напред“ в подкрепа на жените с рак на
Коментари Харесай

Специалисти съветват жените да си правят преглед на ранна възраст за рак на гърдата



Кампанията „ Продължавам напред “ в поддръжка на дамите с рак на гърдата и техните близки провежда Сдружение " Избери България ".
Тази акция беше подбудена от нуждата да осведомяваме дамите, хората в България за опциите за лекуване на тази болест . От позиция на моята специалност – журналистическата, намирането на навременната информация за това по какъв начин да преминеш, кого да потърсиш и към стъпки да се насочиш. Информацията в днешния живот се оказа решаваща, само че ми се коства, че във връзка с опциите за лечениe на рака на гърдата тази информация не е задоволителна. Това ни стимулира и подтиква да създадем тази акция, да осведомяваме хората. Ние не сме лекари, само че в нашата акция се включиха водещи онколози ", сподели за БНР Екатерина Генова, изпълнителен шеф на Сдружение " Избери България ", което провежда акцията „ Продължаваме напред “ в поддръжка на дамите с рак на гърдата и техните близки.

В обществените мрежи са оповестени видеофилми с информация за болестта рак на гърдата.

„ Според статистиката от 2020 година в света на всеки 20 секунди  се диагностицира жена с рак на гърдата. В Европа те са над 355 хиляди за 2020 година. Над 91 хиляди са изгубили борбата с рака на гърдата. Вече приказваме не за една от 8, а за една от 7 дами на възраст до 74 години , която би се сблъскала с такава диагноза. В България през 2020 над 4 хиляди и 60 дами са се разболели, което значи, че 25,5 % от всички дами с рак страдат от това заболяване ", сподели в предаването " Хоризонт до обед " доктор Антоанета Томова, онколог.

По думите ѝ, когато се диагностицира рано болестта, то може да бъде изкоренено.

" За 33 години се означи грамаден прогрес в лекуването на доста от раковите диагнози и най-много при рака на гърдата. За страдание от март 2020 с тези пикове на Covid-19 и разнообразни рестриктивни ограничения се измести фокусът на внимание на обществото с тази нова злина. И още веднъж, откакто до март 2020 ние виждахме дребни тумори към и под 1 сантиметър и можехме доста надеждно да ги излекуваме внезапно още веднъж се върна този призрачен сън от преди   над 30 години , в който да виждаме огромни прогресирали тумори, метастазирали тумори даже при млади дами - на 30,32,33 години, които идват при нас в четвърти стадии и това е най-лошата последица от тази пандемия с Covid-19, тъй като такива хронични диагнози като раковите останаха на 2-ри или на 20 проект, а може би напрежението отключи и форсира развиването им. Затова моля към всички дами, които са над 20 години да вървят на профилактични прегледи при верните експерти към онкологичната мрежа, с цел да могат надеждно да бъдат проследени и в точния момент да бъдат диагностицирани тези, които носят това заболяване ".

Тя разяснява, че съществуващите ваксини за предотвратяване от Covid-19 се понасят добре от болните от рак и могат да се слагат и на тези хора.

„ Те могат да я създадат когато и да е, в случай че са в ремисия или са на хормонално лекуване или са на лъчево лекуване. Ако са на по-агресивни способи оперативни или химиолечение са им нужни две или три седмици да се възстановят   след интервенцията или курса и да приложат имунизациите. И американското и европейското общество по здравна онкология  предлагат на пациентите да си създадат ваксини за да се предпазят. Това горещо се предлага от науката ", добави доктор Томова.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР