Кампанията Ние броим врабчетата 2 беше извършена в 331 локации

...
Кампанията Ние броим врабчетата 2 беше извършена в 331 локации
Коментари Харесай

Защо врабчетата изчезват от големите градове?

Кампанията " Ние броим врабчетата 2 " беше осъществена в 331 местоположения в 90 обитаеми места в страната. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Димитър Попов, ръководител на „ Българско сдружение за отбрана на птиците “ - Гоце Делчев. Той уточни, че за разлика от пилотната акция, която се е провела предходната година, тази година тя е била с месец по-късно.
" Тази акция на база събраните данни имаше за цел да разкрие закономерностите в разпространяването на трите типа врабчета, които се срещат в нашата страна, както и желаните от тях места и условия за хранене и размножаване, само че не и да регистрира точния брой на врабчетата в страната ", означи Попов.
Той изясни, че резултатите към този момент са несъмнено доказателство, че тези дребни птици, които са непрекъснати жители на градската среда дълги години, заобикалят огромните градове и изключително най-шумните в тях места, защото не са в положение да чуят писъците на своите дребни и постоянно пропущат храненето им, поради което те умират. По думите му това е една от аргументите за намаляването на врабчетата.
" Те са индикатор за положението на средата, в която живеем. Ето за какво това изследване е значимо, само че дано да отбележа, че то се прави напълно от доброволци. Знаем, че доброволците са хора, които отделят от своето свободно време, а от време на време даже и от личните си средства, с цел да могат да бъдат потребни за някоя благородна идея, а за какво не в границите на 10 минути да преброят врабчетата и да ги записват на особено основания уебсайт за това от Българското сдружение за отбрана на птиците – vrabcheta.bg ", разяснява Димитър Попов. Той разгласи, че 4071 врабчета са регистрирани на този уебсайт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР