Кампанията на WWF , посветена на опазването на дома на

...
Кампанията на WWF , посветена на опазването на дома на
Коментари Харесай

Защитена зона пази есетрите по Дунав

Кампанията на WWF, отдадена на опазването на дома на дивите животни, тази година се концентрира върху основаването на нови предпазени местности у нас. В Месеца на Земята природозащитната организация ще опише за някои от своите триумфи, както и за напъните, които продължава да поставя в тази посока. 

Едно от най-значимите достижения на WWF несъмнено е основаването на предпазена околност „ Есетрите - Ветрен “ по поречието на Дунав, близо до Силистра.
 Защитената зона " Есетрите - Ветрен ".

Това е първата предпазена територия у нас, целяща да опази местообитанията на сериозно застрашените есетри, оживели през последните 200 милиона години, само че намиращи се на ръба на изгубването през днешния ден. Тя стана факт със заповед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по предложение на WWF, импортирано тъкмо преди една година. Заповедта бе подкрепена от локалното риболовно съдружие, Регионалната ревизия по околна среда – Русе и Националния природонаучен музей към Българска академия на науките.

„ Природозащитата е отборна активност, в която никой не може да се оправи, разчитайки единствено на лични сили. Всяка наша концепция се нуждае от поддръжка на разнообразни равнища. Така беше и с оповестяването на предпазената околност „ Есетрите - Ветрен “. Тя е огромният резултат от дългогодишната ни работа с виновните институции и локалните риболовен общности. Освен това зад нея стои и изтощителна полева активност по изследване на есетровите местообитания, възлизаща на повече от 1400 километра изследвани трансекти. Нашият екип прекара стотици часове на лодката, с цел да откри местата, където есетрите си почиват по време на дългия им път към Черно море “, споделя ръководителят на стратегия „ Води “ във WWF Стоян Михов.
Зона на мира за есетрите по Дунав
Близо до село Ветрен и езерото Сребърна от няколко месеца има място, където мигриращите риби се намират в сигурност. На повърхност от 2884 декара или колкото 404 футболни стадиони, подредени едно до друго, се простира предпазената околност „ Есетрите-Ветрен “. Съгласно заповедта на Министерство на околната среда и водите в нейните граници категорично се не разрешава рандеман на инертни материали от коритото на реката, както и драгиране на дъното ѝ. Недопустимо е също и изхвърляне на боклуци, строителство на хидротехнически уреди, нарушение на естествените хидро-морфологични процеси, както и пренасочване на водните течения или затваряне на страничните ръкави на реката в сектора.

Основната цел за запазване в предпазената зона са есетровите риби, чиито дребни са избрали този сектор от реката като място за хранене и отмора по дългия им стотици километри път към морето. Освен есетрите обаче, в този дребен сектор на реката са открити още 40 други типа риби, половината от които са включени в Червената книга на България. 
Защо са значими есетровите риби?
Международният съюз за отбрана на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от типове в света. Затова екипът на WWF работи предпочитано за опазването на техните местообитания по Дунав. Той следи цялото продължение на реката от Ново село до Силистра, изследвайки следите на последните оживели в естествена среда есетри на територията на Европейския съюз.
 Природозащитници са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани риби.

За да подкрепят намаляващите им популации, през последните девет години природозащитниците са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, съветски есетри и моруни.

„ Есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят значима роля като знак на здравите екосистеми в реката. Достигнали до наше време от епохата на динозаврите, те са еволюирали в комплицирана конкурентна среда. Повечето типове есетри са на върха на хранителната верига и нямат доста естествени врагове, с изключение на индивида “, споделя още Михов.
Есетрите в света на хората
Днес есетрите са изложени на редица опасности, с каквито не са се сблъсквали в никакъв случай преди в дългата си история на оцеляване. Изграждането на язовири, насипи и водноелектрически централи, както и добивът на инертни материали от речното дъно, слагат непреодолими бариери по техния миграционен маршрут, лишават ги от храна и водят до фрагментация на местообитанията им. Заедно със замърсяването на водите и бракониерството, тези действия заплашват да доведат до цялостното изгубване на есетрите в напълно близко бъдеще.

В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в действие цялостна възбрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. WWF предизвестява, че всеки артикул от дива есетра е противозаконен и вреди както на дребното останали есетрови популации, по този начин и на бъдещето на локалните риболовен общности.

Всеки може да стане част от идеята на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в акцията „ Общ дом. Общо бъдеще “. Вижте по какъв начин на.

Кампанията се осъществя с медийната поддръжка на Клуб Z.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР