Кампанията Достъпна България започна на 3 декември 2017 г. Основните

...
Кампанията Достъпна България започна на 3 декември 2017 г. Основните
Коментари Харесай

Едва 60 обекта, напълно достъпни за хора с увреждания, откри КЗД в цялата страна

Кампанията " Достъпна България " стартира на 3 декември 2017 година Основните й цели бяха ориентирани към унищожаване на бариерите пред хората с увреждания и възстановяване на достъпа им до институциите .

Две са главните посоки в акцията - да демонстрира положителните образци за налична среда и да разпространява проблемите на хората с увреждания , както и да прави оценка обекти от цялата страна.

Оперативно оценките се правят от април, а до края на септември са тествани 538 обекта , от които 60 са изцяло налични, регистрираха от Комисията.

Изпълнителният шеф на Институт за съвременна политика и член на Комисията за отбрана от дискриминация Петър Кичашки изясни, че за останалите 478 обекта е стартирано произвеждане. По Закона за отбрана от дискриминация КЗД има това право при постъпване на констативен протокол от районен представител за осъществена инспекция на даден обект.

Той показа данните от отчета на Комисията . По вид обект най-вече от формираните преписки са против банки и застрахователни сдружения, както и против държавни и общински институции. По-малък е броят на преписките против обекти на мобилни оператори и търговски обекти като аптеки и пощенски станции.

 КЗД разгласи акция
КЗД разгласи акция " Достъпна България " за хората с увреждания

У нас има 500 000 души с увреждания

Преценката за вида обекти, които да бъдат проверявани от КЗД, се прави от специфична работна група с ръководител Златина Дукова . Проверките се правят поетапно и засягат главно по-големи уреди. Комисията не разполага със специфичен бюджет за акцията , съобщи Кичашки.

Петър Кичашки акцентира, че акцията е безсрочна и от Комисията ще продължат с активността си . Той изясни, че построяването на налична среда в цялата страна внезапно е непостижима задача. " Това е задача, която изисква старания на разнородни институции, публични артисти, неправителствени организации, медии ", добави той.

 210 нови преписки са формирани в КЗД за недостъпна среда
210 нови преписки са формирани в КЗД за недостъпна среда

Те са резултат от инспекции в цяла България

България има систематичен проблем с наличната среда . Нашите инспекции демонстрират, че съотношението недостъпни към налични обекти е най-малко 8:1, т.е. преобладаващо голяма част от българската социална среда остава недостъпна за хората с увреждания ", уточни Кичашки.

Дейността на Комисията е опосредствана и от законодателната самодейност на другите органи. " Единственото, което на нас ни липсва, с цел да се случват бързо нещата, е може би това, че нямаме право на законодателна самодейност , тъй като Комисията като орган, в случай че имаше право на законодателна самодейност, тогава процесът по смяна на законите, които ние сме установили, че не дават отговор на антидискриминационното законодателство , щеше да бъде по-лесен и по-пряк ", разяснява Златина Дукова.

От КЗД упорстват за интензивно партньорство с всички институции и цивилен организации , с цел да има забележими резултати. Според Петър Кичашки казусът не е на КЗД, а е общонационален .

Кампанията " Достъпна България " беше подкрепена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев, общественици и изявени персони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР