Кампания 16 дни активизъм срещу насилието над жени стартира в

...
Кампания 16 дни активизъм срещу насилието над жени стартира в
Коментари Харесай

Кампания срещу насилието над жени в Русе

Кампания " 16 дни активизъм против насилието над дами " започва в Русе. Сдружение „ Център Динамика” и дамските клубове „ Зонта” и „ Сороптимист”, подкрепени от свои сътрудници, са планували до 10 декември редица начинания, свързани с предварителната защита на домашното принуждение.

Капацитетът на Кризисния център за настаняване на жертви на домашно принуждение в Русе е напълнен от предходната година. В момента там са настанени 7 дами и 10 деца. От началото на тази година до 15 юли сигналите за домашно принуждение, подадени на тел. 112 за цялата страна са 14 338.

Въпреки тези данни, в България не се води статистика за случаите на домашно принуждение, разясниха от неправителствената организация „ Център Динамика”. По думите им, от десетилетия този проблем се подценява от управляващите и се третира като спорове или битови произшествия. Според тях, това е и повода да се стига до убийства.



По информация на медиите от началото на 2021г. до момента в страната са осъществени минимум 17 убийства и опити за убийства на дами. И в Русе случаите на проявена експанзия у дома нарастват. Ако през 2018 и 2019 година в Районния съд са били заведени 76 каузи по Закона за отбрана от домашното принуждение, то през предходната те са 88, а до края на октомври тази година към този момент са 75.



Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР