Кампаниите на Primodos обвиняват правителството в „тормоз и сплашване“ заради правно искане

...
Делото беше заличено, оставяйки ищците потенциално отговорни за разходите.Сега им
Коментари Харесай

Делото беше заличено, оставяйки ищците потенциално отговорни за разходите.

Сега им е изпратено писмо от адвокати, представляващи Министерството на здравеопазването и производителят на лекарства Bayer казват, че освен ако не се ангажират никога да не предявяват друг иск, те ще трябва да платят правните сметки на адвокатите, използвани за блокиране на тяхното съвместно действие.

Мари Лион, от Асоциацията за деца, увредени от хормонални тестове за бременност, каза пред Sky News: „Това представлява тормоз и сплашване.

„Те искат да подпишем формуляр, за да кажем, че никога няма да предприемем никакви правни действия в бъдеще, без значение какви доказателства се появяват.

„В противен случай те ще изсипят тези £10 милиона плюс на семействата ни. Абсолютно съм отвратен от нашето правителство – те не само ни ощетиха първоначално, но сега всъщност ни искат да плати за него."

Лекарството е давано от общопрактикуващите лекари на бременни жени през 60-те и 70-те години на миналия век, но е изтеглено от пазара през 1978 г., след като в научната общност бяха повдигнати опасения за връзка между лекарството и малформации.

Въпреки това, първият опит за правно обжалване срещу производителите през 1982 г. се провали.

През 2017 г. експертна работна група на Комисията по хуманни лекарства на Обединеното кралство публикува доклад, в който се заключава, че наличните научни данни не подкрепят съществуването на причинно-следствена връзка между употребата на хормони по време на бременност и повишената честота на вродени аномалии при бебетата.

Тогавашният министър-председател Тереза ​​Мей обаче усети тялото на докладът също така съдържа доказателства, че може да има връзка.

Тя възложи независим преглед, воден от баронеса Къмбърлидж, не само за да разгледа лекарството, но и начина, по който е регулиран в Обединеното кралство.< /p>

Констатациите от този доклад, публикуван през юли 2020 г., бяха силно критични към регулаторната система - и предполагаха, че Primodos е трябвало да бъде изтеглен от пазара на Обединеното кралство 10 години по-рано, отколкото беше.

Той установи, че хормоналните тестове за бременност причиняват „вреда, която може да бъде избегната“ и каза, че правителството трябва да се извини и да създаде система за обезщетение.

Май 2023 г.: Семействата на Primodos губят законна оферта

Прочетете още:
Скандалът с наркотиците на Primodos

Правителството наистина се извини, но малко след това Министерството на здравеопазването нае адвокати, които застанаха на страната на германския производител и гарантираха, че нов правен иск от семействата е заличен на съдилищата.

Всичко това доведе до дебат в парламента в четвъртък, където г-жа Мей каза на Камарата, че майките неправилно се чувстват виновни, че са взели лекарството и са увредили бебетата си.

Тя каза: „Това лекарство им беше дадено от техните лични лекари и се надявам, че министърът ще се изправи този следобед и ще каже много ясно, че жените, които са приемали Primodos, чиито деца са страдали, не са виновни и не трябва да се чувстват виновни изобщо . Вината беше на NHS."

Лидерът на либералдемократите Ед Дейви каза: „Според мен това е потенциално едно от най-големите прикривания на фармацевтично безобразие, което светът някога е виждал."< /p>

Джейкъб Рийс-Мог посочи констатациите от предишно разследване на Sky News, казвайки: „Това лекарство е използвано в Южна Корея и в Германия като средство за аборт.

„Използвано е за осигуряване на аборти. Е, какво прави лекарство, което може да направи това на бебе?"

Досега правителството казваше, че не е било в състояние да обсъди въпроси за обезщетение поради правния иск срещу него.

Министърът на здравето на жените Мария Колфийлд предложи да се срещне със семействата и по отношение на писмото за съдебните разходи каза: „Писмото, което беше изпратено до участващите в съдебни дела – ще го разгледам - защото не искам да бъда в позиция, в която хората смятат, че не могат да получат справедливост, просто защото не могат да си го позволят."

Primodos: A Bitter Pill

Hannah Bardell от SNP обвини неуспешното съдебно дело за адвокатите, които се оттеглиха да представляват ищците.

„Те са преустановени – и аз ще използвам парламентарната си привилегия тук – от компания, наречена Pogust Goodhead“, каза тя.

„Сега те се обърнаха към кампанията на Primodos, те се обърнаха към тях, за да поемат случая, след което се охладиха и решиха да откажат ищците и жертвите, когато не си представяха шансовете си да спечелят.

>

„Не само за да усложнят това, те продължиха да задържат документите, които избиратели като моя, Уилма Орд, им бяха представили и дали да проследят случая.

„Това попречи на кампания от възможността да намери друго правно представителство и по същество означава, че кампанията е била неуспешна в съда. Според мен това е враждебен и отвратителен ход от страна на която и да е правна фирма.“

Когато Sky News преди това се обърна към юридическата фирма с това твърдение през април тази година, Погуст Гудхед каза: „Ние опровергаваме предположението, че ние укриват информация, за да навредят на този случай.

„Наясно сме, че на ищците са предоставени 1256 страници правни документи, съдържащи информация, която трябва да им помогне при търсенето на правно представителство и финансиране.

< p>„Не сме уведомени, че има друга адвокатска кантора в съдебния регистър като действаща за някое от лицата, които представлявахме. Ние сме обвързани със задължение за поверителност и трябва да спазваме строги правила във връзка с разкриването на документация на бивши клиенти.

„Вложихме огромни ресурси в този случай, защото дълбоко ни е грижа за несправедливостта и вредата, причинена на всяка жертва на неправомерно действие, което е довело до нараняване."

Производителят Schering, сега собственост на Bayer, винаги е отричал, че тяхното лекарство е причинило вреда на бебетата в утробата и посочва констатациите на Експертната работа от 2017 г. Доклад на групата.

Той добавя: „От прекратяването на съдебния иск през 1982 г. Bayer твърди, че не са произведени значими нови научни знания, които биха поставили под въпрос валидността на предишната оценка за липса на връзка между появата на такива вродени аномалии."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР