Камерите в училищата няма да се използват за видеонаблюдение на

...
Камерите в училищата няма да се използват за видеонаблюдение на
Коментари Харесай

Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането - Политика

Камерите в учебните заведения няма да се употребяват за видеонаблюдение на идните парламентарни избори. Към този миг Централната изборна комисия (ЦИК) не знае по какъв начин ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се употребяват и къде ще се качват записите. 

Вчера Министерският съвет даде опция Министерството на електронното ръководство да разпореди на „ Информационно обслужване “ АД дейностите по систематична интеграция, свързани с техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането. 

В същия ден зам.-министърът на електронното ръководство бе освободен от служба. Във фейсбук той сигнализира, че има риск за идните избори. По думите му главната му задача за повече бистрота в " Информационно обслужване " не е била реализирана. По-късно от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират основния прокурор Иван Гешев за " готвена интервенция в изборите ", а от разгласиха позиция, съгласно която това са " опити за внушения, имащи за цел други ползи, разнообразни от интереса на страната ".

Говорителката на ЦИК Росица Матева обясни пред Нова телевизия, че на камерите ще се вижда по какъв начин е гласувано в съответната бюлетина. По думите ѝ ЦИК към момента не знае какви тъкмо ще са камерите, по какъв начин ще се включват и къде ще се качват записите.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова разяснява пред bTV проблема с бюлетините от машинно гласоподаване, както към този момент се назовават бележките, разпечатани от машините. По думите ѝ бюлетините от машинно гласоподаване ще наподобяват на разписките, само че ще бъдат с по-едър шрифт и по-дълги, с цел да могат да се прегънат и върху тях да се сложи щемпел.

Тя е безапелационна, че макар по-голямата дължина хартията за машините ще стигне. Думите ѝ обаче все още са единствено прогноза, защото ЦИК не е приела пример на новите бюлетини от машинно гласоподаване, които бяха въведени след прекрояването на Изборния кодекс от така наречен " хартиена коалиция " сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

В края на януари Нейкова бе изслушана в Народното събрание. Тогава тя съобщи, - вместо 30 хиляди ролки да се доставят 15-20 хиляди. При тази обстановка във всяка секция ще има по една ролка и една аварийна. Всяка от тях е с дължина 80 метра. За съпоставяне - на миналогодишните избори във всяка секция е имало по една ролка и две аварийни. Именно поради това се появиха подозрения, че поради предстоящата по-дълга дължина на разписките, то хартията може да не стигне и да се наложи огромните секции да преминат единствено към хартиено гласоподаване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР