Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи

...
Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи
Коментари Харесай

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри премахването на статуи на политици, подкрепящи робството

Камарата на представителите в Съединени американски щати утвърди законопроект, който ще разреши премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петият ръководител на Върховния съд, прочут най-много с решение в поддръжка на робството. Ще бъдат отстранени скулптури още на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Общо 285 членове на долната камара на Конгреса поддържаха мярката, а 120 бяха срещу. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласоподаваха със " за ".

През предходната година Камарата на представителите към този момент утвърди сходен законопроект, само че той бе отритнат от следения тогава от републиканците Сенат. Сега покровителите на самодейността се надяват резултатът да е друг, защото в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на процедура е следена от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не разрешават на конгресмените да демонтират скулптури на Капитолия. В Съединени американски щати всеки щат има право на две скулптури във федералния Конгрес, с цел да бъде отдадена респект на хора, изиграли значима роля в неговата история. Те може да бъдат сменени единствено при единодушието на законодателното заседание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде сменен с подобен на Тургуд Маршал - първият негър арбитър във Върховния съд на Съединени американски щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР