Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ

...
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроект, забраняващ
Коментари Харесай

САЩ забрани вноса на уран от Русия: Цената на ядреното гориво се изстреля в небесата

Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати одобри законопроект, забраняващ вноса на съветски уран. Гласуването беше излъчено на уеб страницата на долната камара на американския законодателен орган. Инициативата беше утвърдена единомислещо от конгресмените, съобщи.

Законопроектът предлага възбрана за импорт на нискообогатен уран, създаден в Русия, в Съединени американски щати 90 дни след влизането му в действие. Той обаче разрешава на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, след съвещания с държавния секретар и министъра на финансите, да издава позволения за импорт на съветски уран в количествата, позволени от настоящото законодателство на Съединени американски щати. Ограниченията са планувани до края на 2040 година

Позволените доставки на съветски уран съгласно дерогациите, планувани в закона, ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 година от към 476,5 тона през 2024 година

Инициативата също по този начин постанова отговорности на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати да откри и показа на Конгреса разновидности за подмяна на съветските доставки на уран - към момента около 20% от нуклеарното гориво за американските АЕЦ идва от Русия.

Междувременно цената на урана доближи нов връх от 81,45 щ.д. за фунт. Цената на нуклеарното гориво е повишена с 68,46% през последната година, според .

Съединени американски щати купуват повече от 95% от нужния им уран за нуклеарните реактори на своите АЕЦ от чужбина

Уранът се употребява за произвеждане на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали. Съединени американски щати разполагат с 93 атомни енергоблока с мощ към 96 GW. През 2022 година те са произвели 18,2% от електрическата енергия в страната, по данни на МААЕ.

За 2022 година, Канада стана най-големият снабдител на уран за Съединени американски щати, с дял от 27% от задграничните доставки - освен това, доставките за предходната година са скочили с близо 61% по отношение на предходнатоа, до 11,1 милиона фунта уранов U3O8 еквивалент. Казахстан е продал на Съединени американски щати 10 милиона фунта. При Узбекистан също има доста повишаване на доставките на уран за Съединени американски щати през 2022 година - с съвсем 78% на годишна база, до 4,44 милиона фунта (делът му на американския пазар доближава 11%).

Обемът на доставките за Съединени американски щати от Русия, съдейки по статистиката от последните години, доста зависи от цената, като се усилва в интервали на ниски цени.
 Няма къде да изпратим нуклеарното гориво от АЕЦ
Няма къде да изпратим нуклеарното гориво от АЕЦ " Козлодуй ": Какви са разновидностите - погребение или преправка?

След като вратата към Русия се затвори обстановката не наподобява " розова "

Операторите на атомни електроцентрали в Съединени американски щати са понижили покупките си на уранови първични материали от Русия през 2022 година с 24% на годишна база, до 4,78 милиона фунта уранов U3O8 еквивалент, съгласно отчета на EIA, написа " Комерсант ". Този обсег включва натурален уран (U3O8, азотен оксид), уранов хексафлуорид (UF6, артикул за превръщане на натурален уран) и обогатен уран.

Така делът на Русия на пазара на уран в Съединени американски щати понижа нищожно през предходната година, защото потребителите в Съединени американски щати като цяло понижиха покупките. Общите покупки на уран от Съединени американски щати (включително локалното производство) са намалели с 13% на годишна база до 40,5 милиона фунта уранов U3O8 еквивалент (23,5 милиона фунта натурален уран, 8 милиона фунта UF6 и към 9 милиона фунта обогатен уран). Делът на урановите първични материали с съветски генезис на пазара на Съединени американски щати през 2022 година е 11,7%, при 13% през 2021 година.

Същевременно Русия остава водач при вноса на Съединени американски щати на услуги за обогатяване на уран (най-капиталоемкият и софтуерно комплициран развой в нуклеарния горивен цикъл). През 2022 година делът на Русия в този сегмент е 33%. Останалите доставки на този тип услуги идват главно от Европейски Съюз и Англия, където се намира заводът на Urenco.
 Първа
Първа " зелена светлина " за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "

Кога ще са подготвени?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР