Камарата на архитектите в България (КАБ) започва нормативни промени за

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) започва нормативни промени за
Коментари Харесай

Идеи от Камарата на архитектите за още по-добро обучение на студентите по специалността


Камарата на архитектите в България (КАБ) стартира нормативни промени за повишение качеството на архитектурното обучение . Идеята е при облекчени условия за банкет по специалността да се покачат условията към студентите по време на самото образование.

Целта е университетите да основават висококвалифицирани експерти, които да способстват за устойчивото развиване на градовете.

Очаква се до есента предложенията за промени да бъдат импортирани за разглеждане в Министерството на образованието и науката (МОН).

 Една от значителните промени е обръщането на пирамидата – допускане на повече претенденти до образованието, при което с течение на времето условията да стават все по-строги, изясни пред Радио София проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов , зам.-председател на КАБ.

Завършването, дипломирането би трябвало да е индикатор за качественото висше обучение на студента, а не приема, акцентира арх. Борисов. Така в тази контролирана специалност в практиката ще навлизат добре готови архитекти, високо квалифицирани фрагменти, от които обществото чака красиви, качествени и безвредни планове.

Съществува концепция в бъдеще цялостна проектантска дееспособност да се придобива единствено от експерти, които имат благонадежден курс на образование – освен в България, а и в чужбина, само че по съответната компетентност.

„ Ще обсъждаме в МОН опцията КАБ интензивно да взе участие при приемането на образователните проекти и стратегии във висшите учебни заведения със компетентност „ Архитектура “. Има какво да наваксваме и във връзка с стажовете на студентите “, добави арх. Борислав Борисов.

Той посочи, че мощно е намалял ползата към тази компетентност от страна на младежите, а и постоянно подготовката, с която аплайват след междинното учебно заведение, не е на задоволително положително равнище.

Колкото до проблемите в бранша – вложителите най-вече се затрудняват и демотивират от тежките административни процедури.

С арх. Борислав Борисов беседва Данаил Конов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР