Камъкът Кочно- една загадка на 5000 години. Камъкът Кочно е

...
Камъкът Кочно- една загадка на 5000 години. Камъкът Кочно е
Коментари Харесай

Камъкът Кочно- една загадка на 5000 години

Камъкът Кочно- една мистерия на 5000 години. Камъкът Кочно е открит през 1887 година от археолога Джеймс Харви в Шотландия. Каменната плоча е на възраст 5000 години, а на нея са изобразени 90 вихрови геометрични модели.

Подобни рисунки се откриват и на други места, само че камъкът Кочно се счита за един от най-хубавите образци за сходно изкуство в Европа. През 1965 година вандали надраскали камъка с графики и го развалили, по-късно археолозите го заровили още веднъж подземен, с цел да го защитят от хулигани.  Според някои учени тези кръгчета съставляват праисторически места в разнообразни елементи на света, което ще рече, че тази плоча може би е един образец за антично изкуство и в това време някакъв тип карта.

 7

През 2016 година археолозите са употребявали технология за 3D визуализация, с цел да се видят по-детайлно изображенията. Повторното изваждане на камъка разкрило и графитите, и линии, съзнателно сложени от археолога Лудвиг Ман, който работил на мястото през 1937 година.   Учените стигнали до заключението, че той показва изображения на разнообразни астрономически явления като слънчеви и лунни затъмнения. Но съгласно Кени Брофи,  археолог и преподавател от университета в Глазгоу, част от екипа, изровил изцяло плочата, това въобще не е по този начин. В момента той и сътрудниците му интензивно учат камъка, с цел да показват лична версия за това, по какъв начин античните хора са го употребявали.

Според специалистите знаците датират от неолита и ранната бронзова ера

 камъкът Кочно

На плочата, с изключение на знаци, има и изображение на стъпала с четири пръста.

 8

Дали това е карта на небето и Земята? Или е олтар, където са се провеждали ритуали?

Уфолозите излагат версията, че това е карта на звездното небе, защото някои от знаците доста наподобяват на шаблонизирани изображения на звезди с орбитите на планетите към тях. Има и други догатки, само че до през днешния ден безапелационен отговор не е открит.

ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното международно завещание

 

Камъкът Кочно- една мистерия на 5000 години

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР