Към средната учителска заплата трябва да добавим и това как

...
Към средната учителска заплата трябва да добавим и това как
Коментари Харесай

Оценка на добавена стойност към учителската заплата предлага...

" Към междинната учителска заплата би трябвало да прибавим и това по какъв начин да оценим качеството в образованието, или това е оценка на добавената стойност в съответното учебно заведение ". Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков от името на " Продължаваме Промяната " на договарянията с " Демократична България ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България " в бранша " Образование ".

Той изясни, че с цел да се осъществя тази система би трябвало да имаме национално оценяване при стандартизирани условия.

" От позиция на тази оценка за добавената стойност е извънредно значимо да имаме някаква система за стандартизирана оценка - преди първи клас, четвърти клас, седми клас и така нататък Напълно отворен е въпросът по какъв начин да се подобрят изпитните материали при националното външно оценяване и по какъв начин да се понижи стресът при родителите и учителите, който се придвижва и върху децата ", сподели министър Денков.

Той съобщи, че ще се регистрират съществени фактори - какъв е видът на обитаемото място, какво е образованието и какъв е общественият статус на родителите, каква е подготовката и квалификацията на учителите. " След това ще се направи математическо моделиране, което демонстрира какво чакаме приблизително за страната - като междинен резултат на националното външно оценяване, по-късно ще се сложи всяко учебно заведение - къде се намира по отношение на междинния резултат. Предимството на тази система е, че тя отстранява термина " елитно учебно заведение ", като стартира да прави оценка учениците, които са влезнали в него, какъв брой са съумели да напреднат по отношение на техните връстници ", изясни Денков.

По думите му до лятото на 2022 година може да имаме тези две системи и да ги разбираем на шефовете и на обществото. Ако всичко върви добре, през 2024 година е добре това да е значителен детайл от финансирането - и като качество, и като отчитане на особеностите на учебните заведения, съобщи Денков.

" Подкрепяме учителската специалност да стане контролирана специалност и да се понижи административната тежест за педагозите, съобщи министър Денков. Той сподели, че от Политическа партия са съгласни, че би трябвало да има мандатност на шефовете, само че в случай че шефът се оправя добре, няма причина да бъде заменен. Подкрепяме и цялостната деполитизация в образованието ", съобщи Денков и добави, че ще има промени в Закона за професионалното обучение и образование.

" Във висшето обучение би трябвало да се " изчистят " профилите на висшите учебни заведения и всяко от тях би трябвало да е най-хубавото в това, за което е основано ", сподели министърът. Той посочи, че ще има проучвателен университети, професионални висши учебни заведения и просветителни висши учебни заведения.

" Приоритет е включването на българските университети в европейските академични мрежи ", акцентира Денков. Той добави, че докторантската стипендия би трябвало да бъде най-малко 1000 лв. и да се обвърже със междинната заплата. Предстои основаването на нов Закон за насърчаването на научните проучвания и нововъведенията ", заяви Николай Денков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР