Към момента у нас няма тенденция за задължителна ваксинация. Министърът

...
Към момента у нас няма тенденция за задължителна ваксинация. Министърът
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Министърът е против задължителното ваксиниране, но епидемиолозите сме на друго мнение |

" Към момента у нас няма наклонност за наложителна имунизация. Министърът е твърдо уверен, че това е персонален избор. Ние, епидемиолозите, сме на друго мнение, само че позволявам, че той е прав. "

Това сподели по bTV проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и консултант на служебния здравен министър.

Според нея нефармацевтичните ограничения имат доста дребен резултат и това е потвърдено в страните, които са били в цялостен локдаун. 

Ваксината може да ни даде глътка успокоение, би трябвало да се имунизират и младите, въпреки при тях инфекцията да протича леко, твърди тя.

Защо се усилват случаите на коронавирус по Черноморието?

" Едва ли туризмът е причина за увеличение на случаите по Черноморието, просто у нас напълно постепенно стартират да се усилват позитивните проби. Това е картина, която следим в много европейски страни, тъй че това е следващата вълна на епидемията. Съмнявам се, че задграничните туристи обръщат картината, последните проби от секвенирането демонстрират, че в цялата страна се среща новия вид. Това е респираторен вирус, който се популяризира на всички места ", разяснява епидемиоложката.

По думите ѝ случаите на инфектирани чужденци демонстрират колко безсмислени са моментните проучвания и че тестванията имат значение, когато човек е болен да се знае от какво боледува.

Проф. Кожухарова не чака " по-коварна " нова вълна на инфекцията:

" Това е поредната пандемична вълна. Прогнозите са към края на август да преобладава Делта разновидността, евентуално през септември ще имаме нова вълна. Факт е, че през днешния ден процентът на позитивните стартира да клони към 1. С увеличение на инфектираните и заболелите ползата към имунизациите непроменяемо ще се усили. В България по този начин се прави, по този начин е и с грипните ваксини, само че в никакъв случай не е късно да се ваксинираш ", уточни проф. Кожухарова.

Тя призна, че процентът имунизирани медици е сериозно дребен, към 20%, само че посочи, че броят на имунизираните с една доза лица се усилва и към този момент е над 18%, а с две дози са 16% от българите.

По мотив имунизациите при децата тя показа, че сега се имунизират най-вече деца, които имат хронични болести. Тя обаче не споделя тезата, че при този вид боледуват повече младежите:

" В страните, които са почнали в точния момент имунизациите на възрастното население, е нормално да има повече млади инфектирани, защото те не са имунизирани. Винаги боледуват неимунизираните ", сподели проф. Кожухарова.

Тя изрази мнение, че учебните заведения и детските градини би трябвало да се затварят последни и прикани учителите да се имунизират преди началото на новата образователна година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР