Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото.

...
Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото.
Коментари Харесай

Асен Василев: България технически е готова да приеме еврото от 2024 г.

Към момента сме механически изцяло подготвени за приемане на еврото. Остават единствено някои дребни неща и датата 1 януари 2024 година по никакъв метод не е застрашена. Това съобщи в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

" Искаме обаче да има необятен публичен спор и жителите и компаниите да бъдат уверени дали за тях е добре да се одобри еврото. Ние считаме, че това е най-хубавият проект за България, само че всеки би трябвало да може направи своя осведомен избор. Първата част от нашата тактика за приемане на еврото е широкомащабна осведомителна акция какво да се случва с приходите и спестяванията на хората и на бизнеса, какво става с платежните наличия и по този начин нататък ", сподели Василев.

На въпрос на народния представител Петър Чобанов по отношение на изключителните разходи от 9 милиарда лв., Василев отговори: " Изхарчените от страната в допълнение 9 милиарда лв. в края на 2021 г. са свързани с разноски, утвърдени от Народното събрание, а не за обичани на властта планове като създаване на чешмички или ремонт на покриви и пътища ".

Подробна разбивка на разноските беше направена обществено предходната седмица в Министерството на финансите, уточни Асен Василев. Парите са употребени с решения на Народното събрание за обществената система, за помощ за бизнеса, за битка с пандемията и поддръжка на държавната администрация. Част от тези пари ще бъдат дадени през тази година, тъй като разноските за тях не са могли да бъдат нотифицирани, а някои от ограниченията за поддръжка на бизнеса ще се извършват през тази година, добави той.

" Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. От тази позиция, построяването на парогазова централа е изцяло нецелесъобразно. Европейска комисия одобри това и сложи въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, с цел да се понижи зависимостта от въглищата като сила. Това, до което достигнахме, е композиция на утилизация на боклуци, вместо завода за отпадък да е в центъра на Софи,я по най-висока технология може да е в Маришкия басейн ", посочи финансовият министър. 

Според него, когато се говори за батерийния комплекс, това идва с локално произвеждане. " Тъй като това е доста сериозен потенциал, това локално произвеждане, комбинирайки разнообразни фондове, може да бъде заложено в Маришкия басейн, с цел да има гладко прекачване на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това произвеждане. Там би трябвало да се развива огромна индустриална зона, това би било първа стъпка в това развиване ", уточни Василев.

По думите му, по този начин могат да се реализиран задачите за зелена сила с базови мощности с спомагателна непоклатимост, без това да постанова стремително затваряне на мините в комплекса така и така да накърнява опцията за високо платени работни места в района.

" Имаме съответен ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания, вместо да затваряме съответни мощности или мини, можем да създадем смесен метод за тази цел ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР