Към момента по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 (ОПОС) са

...
Към момента по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 (ОПОС) са
Коментари Харесай

Близо 23% от проектите по екологичната европрограма вече се изпълняват


Към момента по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " (ОПОС) са оповестени 29 процедури на стойност над 1,64 милиарда лева (над 47% от ресурса). В осъществяване са 46 контракта за безплатно финансиране на обща стойност 786 млн. лева, които съставляват 22,7% от бюджета на ОПОС.

От началото на програмния интервал на бенефициентите на програмата са изплатени над 157 млн. лева (4,54% от ресурса на ОПОС). Изплатените суми подхождат на плануваните суми и се правят в период, като прецизно се следи да не се позволява закъснение при възобновяване на осъществените от бенефициентите разноски.

2018 година е интервалът, в който би трябвало да бъдат изпълнени междинните цели на знаците. Условие за реализацията на ОПОС през този програмен интервал е фокусът първо върху постигането на съответни резултати и по-късно върху усвояването.

Проблем е кандидатстването за финансиране с планове, които не дават отговор на условията на насоките за кандидатстване и неприключили процедури по реда на Закона за устройство на територията, заради което процесът за оценка се удължава. За превъзмогване му Управляващият орган (УО) провежда с всеки бенефициент регулярни съвещания и следи за подготовката на плановите оферти, дава спомагателни уточнения и спомага за обезпечаване на връзка с други администрации и институции.

При осъществяването на административни контракти за безплатна помощ, главен проблем е обжалването на процедурите за избор на реализатор или прекратяването им, което забавя осъществяването на плановете. Сроковете за обжалване се вземат поради при прогнозите, които Управляващ орган на ОПОС прави по усвояването на средствата от европейските фондове. Необходимо е преди подписване на контракта за безплатна помощ, бенефициентите да стартират процедурите за избор на реализатор, с което ще се подкрепи и постигането на задачите на Програмата. Управляващият орган е в тясна връзка с бенефициентите още преди отправянето на покана. Всяко закъснение при договарянето на безплатна помощ и/или при сключването на контракти с реализатори има отрицателен резултат върху финансовото и физическото осъществяване и постигането на задачите.

Добра процедура в работата с общините са обучителните семинари за установяване и налагане на финансови корекции, инициирани от Управляващ орган на ОПОС. Целта на подхванатите от Управляващия орган ограничения е да се минимизира рискът от допускане на неточности при осъществяване на публичните поръчки, което ще обезпечи безпроблемното осъществяване на плановете и сполучливото асимилиране на средствата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР