Към момента няма промяна в радиационната обстановка на територията на

...
Към момента няма промяна в радиационната обстановка на територията на
Коментари Харесай

МЗ: Няма промяна в радиационната обстановка в страната

Към момента няма смяна в радиационната конюнктура на територията на страната и не се постанова предприемане на ограничения за радиационна отбрана на популацията. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването.

От ведомството прецизираха, че информацията е във връзка журналистически запитвания по отношение на риска от радиоактивно замърсяване на територията на България.

От предходната седмица Националният център по радиобиология и радиационна отбрана е подхванал ограничения за увеличение на мониторинга на атмосферните отлагания. На отделите „ Радиационен надзор “ на районните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично премерване на посочения параметър, а при опция да се взимат проби и да се проучва атмосферен въздух.

Данните от системите за радиационен мониторинг в България са налични на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите:. Допълнителна информация може да се откри и на адрес:, където е оповестена карта, направена от JOINT RESEARCH CENTRE на Европейската комисия.

Картата демонстрира измервания на радиоактивността в околната среда под формата на междинни стойности на гама дозата и максимуми за последните 24 часа. Измерванията произлизат от почти 5 500 станции.

Информация за радиационния статус на територията на България и съответните рекомендации за популацията ще се разгласяват на уеб страницата на Националният център по радиобиология и радиационна отбрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР