Засилени проверки в магазините преди Великден от Агенцията по безопасност

...
Засилени проверки в магазините преди Великден от Агенцията по безопасност
Коментари Харесай

За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?

Засилени инспекции в магазините преди Великден от Агенцията по сигурност на храните. Инспекторите наблюдават за качеството на продуктите, които ще сложим на трапезата - от агнешкото месо до яйцата и козунаците.

Екип на Агенцията в Бургас влиза на инцидентна инспекция в един от магазините за месо в града.

" Проверката сега демонстрира, че месото, което се предлага, е с генезис България. Маркирано е със наследник щемпел, което е доказателство, че е българско. На печата попадат буквите на месодобивното дружество, български номер ", изяснява доктор Илияна Митева, основен контрольор в ОДБХ-Бургас.

" Не ни тормозят инспекциите. Месото си има документи, има си генезис. Прясното месо от 0 до 4 градуса би трябвало да се съхранява. В момента тази витрина работи на 3,2 градуса. В норма е всичко ", споделя Георги Попов, шеф на магазин за месо.

Проверяват се и яйцата. Най-важен е печатът върху черупката.

" Печатът е 2BG или 3BG. Tова значи подово отглеждани или свободно отглеждани кокошки. Всеки един наш магазин има документ, както и този етикет с кашоните, които получаваме. Те са с производител, със период на валидност ", споделя Златина Матеева, продавач-консултант.

" Годността на яйцето е 28 дни от момента на снасяне. Яйцата, в случай че се внесат непосредствено от друга страна, в тази ситуация Украйна, наложително се взимат проби за пестициди, радиоактивност, тежки метали и ветеринарномедицински артикули ", добавя доктор Илияна Митева, основен контрольор в ОДБХ-Бургас.

Инспекторите предизвестяват и за заплахите от извършването на покупки на козунаци, изключително онлайн.

" На уеб страницата на БАБХ има оповестен указател, който е обществен на всички бизнес оператори, които правят търговия от разстояние. Продуктите, които те оферират, са от производители, които са регистрирани ", припомня инж. Силвия Георгиева, контрольор в ОДБХ-Бургас.

До момента в Бургаско са осъществени близо 120 инспекции, при които не са открити нарушавания. Глобите за нарушителите са от две до четири хиляди лв..

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР