Към момента не може да се каже конкретна дата, на

...
Към момента не може да се каже конкретна дата, на
Коментари Харесай

Връщаме големите ученици в клас, ама друг път

„ Към момента не може да се каже съответна дата, на която огромните възпитаници ще се върнат в клас. Всичко зависи от това по кое време ще бъдат доставени безплатните проби “. Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “. Той дава отговор на въпроси на жители и медии.

" Проблемът е, че в България няма задоволително проби. Имаме обезпечени проби за 1. клас до 4. клас до края на другата седмица. Осигурени са средства за проби за учениците от начален стадий до коледната почивка ", добави Денков.

Колко проби са поръчани досега?

Над 3 млн. Теста са поръчани досега, само че от тях в склада в село Лозен са пристигнали 851 000. Но защото родителите избират неивазивните проби с взимане на слюнка, към момента се чакат всички поръчани такива. „ Щом бъдат получени, до 24 часа те ще се разпределят по учебните заведения, а родителите ще бъдат известени два дни по-ранo ", увери Денков.

Обсъжда се и вид по-големите възпитаници да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа. " Пробата се взима от началото на носа, не се бърка във вътрешността ", изясни Денков “.

Има ли обезпечени средства за проби за всички възпитаници през 2022 година?

Зависи от разпределението на парите в бюджета за 2022 година " Ние ще ги желаяме, освен тъй като това е верният метод децата да са в клас, а и по този метод средата е безвредна за тях. Икономически това е по-добрият вид. Тестването коства към 25 лева за дете на месец. А в случай че родител си остане у дома, компенсацията е 650 лева Това са несравними суми. Освен това родителят ще бъде стопански деен. Това значи, че ние би трябвало да използваме този метод ”, счита Денков.

Кога ще бъде прекъснато тестването на възпитаници?

„ Когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000. До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в доста райони над 1300 болни на 100 000 души. Благодарение на ограниченията и на това, че децата излязоха от учебно заведение, имаме бърз спад,каза министърът.

Област Кърджали към този момент е в жълтата зона. Общините Смолян и Търговище също са на път да влязат в жълтата зона.

Тестването в клас сподели доста ниска заболеваемост от Ковид-19, заради обстоятелството, че децата са прекарали предходните седмици у дома. Но Денков уточни, че скока на заболеваемостта измежду учениците в първия месец от образователната година е потвърдило, че в случай че не се ползва всеобщото тестване, се основава още веднъж причина за епидемиологичен гърмеж.

Защо тестванията би трябвало да се вършат в учебно заведение?

„ Отчитането на тестванията би трябвало да стане от 15 до 30 минути след взимането на първата проба и това не разрешава тестването да става у дома “, сподели Денков. Вече има към 6% имунизирани деца и към 4% преболедували, както и над 45% имунизирани учители. Министърът добави, че паралелките няма да бъдат карантинирани при позитивен резултат от бързите проби в клас. Карантина ще се постанова единствено в случай че този резултат бъде доказан в лаборатория от PCR или антигенен тест.

Образователният министър съобщи, че в никакъв случай не е подкрепял наложителната имунизация на деца и на учители, само че е уверен, че доброволната такава е нужна, с цел да продължим напред.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР