Към момента физическите доставки на руски газ за България не

...
Към момента физическите доставки на руски газ за България не
Коментари Харесай

България не се продава. Доставките на руския газ за момента не са спрени, а държавата гарантира наличност за месец

Към момента физическите доставки на съветски газ за България не са спрени. Дали това ще се случи ще стане ясно по-късно в сряда, само че даже при подобен сюжет не се чака режим на потреблението в страната. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на ексклузивен брифинг в сряда.

Във вторник вечер от Министерството на енергетиката оповестиха, че са получили, което осведоми за прекъсване на доставките за България от 27 април. Причината за това е отводът на България и останалите страни от Европейски Съюз да, защото това е в несъгласие с дълготрайните контракти за доставка.

По думите на министър Николов България е изпълнила всички свои отговорности в връзките си с „ Газпром “ досега, а дейностите на съветския колос съставляват нарушавания на подписаните контракти.

Министърът напомни, че от съветската компания от началото на април са изпратили три писма. В първото е посочено настояването на газовия снабдител по избрана система. Българската страна е поискала обяснение, с цел да бъде обезпечено, че ще бъде предпазен ползата ѝ. Във второто писмо от „ Газпром “ не са показали разяснения, а с третото си писмо от вторник са оповестили прекъсването на доставките.

Заради съществуващия риск в последните месеци държавните газови сдружения са подхванали ограничения, с които се подсигуряват доставките на газ за вътрешния пазар в границите на най-малко 30 дни. Това съгласно Николов значи, че „ не следва да чакаме ограничаващ режим “.
Природният газ се употребява повече за политическо и икономическо оръжие.Александър Николов, министър на енергетиката
„ Към момента природният газ се употребява повече за политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не по правнотърговско отношение “, сподели още Николов. Той добави, че добивът от газохранилището в Чирен е бил спрян в последните седмици, а към днешна дата то е запълнено на 18% от потенциала си.

Министърът акцентира, че България продължава да работи координирано и съгласно решенията на всички страни членки от Европейски Съюз. По думите на Николов в обстановката на България се намират още Полша и Литва .

Във вторник Варшава заяви, че „ Газпром “ са оповестили прекъсване на доставките на синьо гориво към страната. В сряда заран Ройтерс излезе с информация, че все още доставките на газ за Полша не престават, каквато е и обстановката с България.

Николов удостовери позицията си, че в тази обстановка София няма да договаря с "Газпром " за нов дълготраен контракт за доставка. Настоящият изтича в края на 2022 година.

„ Докато съм министър и давам отговор за тази конструкция, България няма да води договаряния под напън. България не се продава и не са поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент и трета страна “, сподели Николов.

Министърът добави, че България е изпаднала в сходна обстановка в това число и поради забавените инфраструктурни планове за изграждане на различни трасета като газовата връзка сред Стара Загора и Комотини. По тази тръба има подписан контракт за доставка на огромни количества газ от Азербайджан .

Позицията на Николов беше доказана и от министър-председателят Кирил Петков при започване на Министерския съвет в сряда.

„ Спирането на газа от „ Газпром “ е жестоко нарушаване на техния контракт и шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли през трети лица, което не подсигурява нито доставките, нито парите на българите “, сподели Петков.

По време на конференцията Николов беше запитан дали е допустимо София да прекъсне доставките на съветски газ за Сърбия и Унгария по продължението на " Турски поток " през България. Почти всички количества в тръбопровода са резервирани за десетилетия напред от „ Газпром “.

Министърът отговори, че все още се обмислят всички вероятни „ разновидности и опасности “ от страна на България, само че акцентира, че София е предан сътрудник на всички прилежащи страни.

„ Това не значи, че ще предизвикаме изкуствени рецесии в прилежащи страни “, сподели още Николов.

"България не е Русия ", добави министърът.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром износ ". Основната причина за тази взаимозависимост е към момента, чието строителство е планувано още преди повече от 10 години. Интерконекторът би трябвало да проработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от контрактуваните доставки от Азербайджан.

България построи единствено за една година българската част от газопровода "Турски поток ", който доставя съветски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е правоприемник на проваления план "Южен поток ", чиято съществена цел е Русия да заобиколи Украйна в преноса на газ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР