Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд

...
Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Когато падне от власт, Путин може да бъде екстрадиран в Хага от новото правителство

Към момента е едва евентуално решението на Международния углавен съд в Хага да упрекна във военни закононарушения и разгласи заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин да докара действително до неговото задържане, само че надалеч не по този начин стоят нещата в бъдеще. Това разяснява пред ефира на Би Ти Ви Милен Керемедчиев, специалист по интернационалните връзки и някогашен заместник-министър на външните работи.

" Много мъчно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество страни. А и съгласно мен Путин няма да направи подобен опит да провокира интернационален скандал, посещавайки страни, в които важат решенията на съда в Хага. Но всичко се трансформира в този свят. В един миг президентът Путин няма да бъде на власт. При промяната на управлението или бъде събаряне от власт, идващото съветско държавно управление може да реши той да бъде екстрадиран в Хага и съден като военнопрестъпник ", уточни Керемедчиев и даде образец с Милошевич и редицата югославски генерали, които бяха предадени на съда от идната власт.

Но самото решение на съда в Хага има голям отрицателен имиджов резултат върху Кремъл, уточни специалистът.

" Това е голяма вест, защото за последно през 2009 година е имало заповед за арест на Международния углавен съд против настоящ президент - президентът на Судан. Това е доста сериозен акт, който демонстрира решимостта на съда в Хага да разобличи военни закононарушения, които се правят в Русия във връзка с Украйна и нейните поданици. "

Според Керемедчиев измежду главните последствия, с изключение на чисто имиджовите, за съветския президент, ще бъде и това, че той " по-скоро " няма да може да посещава всички 123 страни, утвърдили Римската спогодба, т.е. които признават актовете на Международния углавен съд. Няма да може да участва и наголеми интернационалните конгреси като Г-7, Г-20, защото в множеството случаи те се организират в страни членки на конвенцията.

Основният удар против Путин обаче съгласно Керемедчиев е, че светът се сплотява към това, че в Украйна се правят зверства и закононарушения, към които няма да остане апатичен и безразличен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР