Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни

...
Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни
Коментари Харесай

Представиха първия по рода си български електрически автомобил

Към днешна дата общият брой на записаните електрически и хибридни транспортни средства в страната от всички категории е 6808 бр. От тях леки коли напълно електрически са 554 бр., което е растеж от над 600% за последните 5 години. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов при представянето на първия по рода си български електромобил, създаден от " Син карс ".

На формалната гала притежателят на " Син карс интернешанъл " инж. Росен Даскалов показа шосейна версия на първия български електромобил, спортен автомобил и идея за мултифункционален и стилен градски електрически автомобил, който е планувано да се създава у нас и да се изнася в чужбина. По думите на притежателя новият L City е напълно ориентиран към бъдещето и точно по тази причина от него ще се предлага само електрическа версия.

Зам.-министър Борисов уточни, че автомобилното произвеждане е един от предпочитаните високотехнологични браншове с огромен капацитет за развиване на експорта, заетостта и районната икономическа интензивност. " Около 170 компании създават елементи и системи за главните автомобилни производители и генерират претовареност за над 40 000 души в България ", сподели още той.

Борисов акцентира, че производството на български електрически автомобил е измежду целите и напълно подхожда на насоките на провежданата икономическа политика за поощряване на вложенията в нови новаторски производства при реализирането на Иновационната тактика за умна специализация, както и за развиване на електрическата подвижност у нас.

" Полагаме старания за основаване на удобна среда за развиване на тези процеси. Политиката на Министерство на стопанската система е ориентирана към поощряване основаването, развиването и внедряването на нововъведенията, към развиването на високотехнологични производства и интензивни на познание услуги с оглед създаване на конкурентоспособна стопанска система “, посочи той.

Икономическият заместник-министър добави, че вследствие на подхванатите ограничения и положителното взаимоотношение сред заинтригуваните страни е налице устойчива наклонност в развиването на електрическата подвижност у нас, и макар че чистите транспортни средства в страната към момента не са достигнали значителен пазарен дял, не може да се пренебрегне постигнатия прогрес. " С оглед основаване на устойчива платформа за развиване на бранша в дълготраен проект, основана е междуведомствена работна група за създаване на Национална стратегия с Пътна карта за развиване на електрическата подвижност до 2025 година и небосвод до 2030 година “, приключи той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР