Към депутатите бяха изпратени 240 поздравителни картички за Коледа. Картичките

...
Към депутатите бяха изпратени 240 поздравителни картички за Коледа. Картичките
Коментари Харесай

Депутатите ще получат 240 коледни картички, напомнящи им за нерешени здравни казуси

Към депутатите бяха изпратени 240 приветствени картички за Коледа. Картичките са с рисунка на момче на 11 години в инвалидна количка, което си пожела за Коледа подарък - инвалидна количка за друго дете, което няма. ”Помощните средства не може да са фантазия! Както и храната не може да е фантазия, изключително в 21 век! ”. Това гласи текстът към поздравленията.
Екип " Лайкучка " и съдружие " Общност Мостове ", подкрепени от другари и съидейници, са подготвили картичките. Всяка от тях споделя късата история на едно българско дете или възрастен в неравностойно състояние.

Това са " стотина разнообразни истории на деца и възрастни с ниско тегло заради характерни положения и НЕполучаващи подобаващата здравна храна, която тялото им може да усвоява, а органите им да се хранят пълноценно и да не страдат ", пишат подателите. Те ползват и писмо с повече уточнения по този проблем, за който, по думите им, не срещат схващане от държавните институции.

" Различни организации водят преписка с Министерство на здравеопазването и НЗОК най-малко от 2012 година. Резултатът е, че събираме пари за храна по коледни базари. Храна, обаче е нужна освен по Коледа ", акцентират от гражданските сдружения.

Публикуваме текста на писмото им:

" ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА И ХРАНАТА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ МЕЧТИ!

Уважаеми госпожи и господа ръководещи,
В навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници си разрешаваме да насочим вниманието Ви към един фрапантен и с години неглижиран проблем, касаещ всички пациенти, на които им се постанова да употребяват специфични храни за медицински цели.

Това са хора с разнообразни по тип и степен на тежест болести, които развиват положенията малнутриция и малабсорбция (простичко казано: рисково ниско тегло, недохраненост и неспособност за вярно асимилиране на питателните вещества).

Това са хора, които страдат от: онкологични болести (включително с отстранени органи като хранопровод и стомах); възпалителни болести на червата (болест на Крон, улцерозен колит); кахексия (изтощение на организма); анорексия; метаболитни разстройства и вродени (генетични) метаболитни заболявания; муковисцидоза; рискова загуба на тегло поради нарушени/ изчезнали гълтателни рефлекси (церебрална парализа, мускулна недоразвитост, мускулна дистрофия; синдром на Wolf-Hirschhorn). При доста от тях храна може да се приема единствено посредством сонда/ стома.

Голяма част от пациентите, които имат редки генетични болести даже са оставени напълно отвън здравната система – за тях никакво лекуване не се ползва, тъй като публично болесттите им не попадат в регистъра на редките заболявания. Нищо, че има интернационалните регистри и нищо, че имат сложена генетична диагноза. За НЗОК и Министерство на здравеопазването тези хора не съществуват. В момента те си набират нужните медицински храни благодарение на дарителски акции и дейното присъединяване на паралелната здравна система – ГРАЖДАНИТЕ.

В България в 21-ви век и член на Европейски Съюз от към този момент 13 години НЗОК към момента няма клинична пътека за лекуване на малнутриция и малабсорбция. Не покрива и разноските за извънболнично лекуване при тези положения. Пациенти безусловно умират от апетит!

Месечно сумите за такива храни варират сред 800 и 1 700 лева Една огромна част от тях даже не се оферират постоянно на българския пазар, а изискват спомагателен импорт. Паралелната здравна система – жителите - разнасят в куфари и кашони по самолети и рейсове тези животоспасяващи храни. Ако има средства храните да бъдат закупени и в случай че дарителската акция е сполучлива.
Госпожи и господа ръководещи, пациентите не трябва да разчитат на дарителските акции, с цел да живеят.

Отговорност на съответните държавни институции е да обезпечават допустимо най-хубавото лекуване за пациентите.
Когато седнете с околните си край празничната софра, спомнете си за тези хора, за които медицинските храни са равнозначни на ЖИВОТ. Спомнете си и по какъв начин в модерна България към момента няма клинична пътека за лекуване на малнутриция и малабсорбция.

НГИ Системата ни убива всички
Сдружение ОБЩНОСТ МОСТОВЕ "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР