Към 25 юни броят на наетите сезонни работници в България

...
Към 25 юни броят на наетите сезонни работници в България
Коментари Харесай

Сезонните работници от чужбина повече от миналата година

Към 25 юни броят на наетите сезонни служащи в България надвишава този за цялата 2018 година Това разгласи в ефира на Би Ти Ви общественият министър Бисер Петков. По думите му наетите към този момент са над 8600, те имат право да работят в България до 90 дни. Идват от 35 страни, като са наети най-вече в туристическия бранш.

Според Петков наклонността висококвалифицирани българи да напущат България, с цел да работят в чужбина, към този момент се пречупва и от ден на ден избират да се върнат поради прекомерно високия стандарт и обвързваните с това разноски в другите страни и положителното възнаграждение тук. Това към момента не е реалност при дейностите, изискващи ниска или никаква подготовка. Министърът уточни, че в последните години в България има максимален растеж на приходите от труд в целия Европейски Съюз, и изрази вяра, че тази наклонност ще продължи.

Той подсети, че се чака от началото на идната година минималната работна заплата да нарасне на 610 лева и по този начин да бъдат предпазени ползите не немалкото хора в България, които работят на минимална заплата. Това понижава размера на феномена работещи небогати, заключи министърът.

Петков напомни, че всички пенсии ще бъдат нараснали от 1 юли с 5.7%. Едновременно с това поради повишението на тавана за тях 43 хиляди души ще стартират да получават цялостния размер на пенсиите, а не 910 лева, както е сега. Други 26 хиляди към момента ще са под цялостния размер на изчислените пенсии поради съществуването на таван.

В отговор на въпрос Петков изясни, че в интервала 1 април - 15 юни над 65 хиляди са подадените заявки за самостоятелна оценка на потребностите на хората с уреждания. От тях в 3470 е декларирана нужда от персонален помощник, като на 1400, които са тежки случаи, към този момент е обещано такова направление, увери министърът. По негова информация има единствено 3 тъжби от такива хора.

Петков заяви още, че от понеделник могат да се подават заявки за енергийни помощи, като бюджетът за тях тази година е повишен с 50%. Така общо 40 млн. лева ще бъдат разпределени както сред повече нуждаещи се, по този начин и те ще получат по-високи суми от досегашните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР