Към 15 часа общо 42 бяха секциите, в които е

...
Към 15 часа общо 42 бяха секциите, в които е
Коментари Харесай

52 са секциите, в които е спряно машинното гласуване


Към 15 часа общо 42 бяха секциите, в които е прекратено машинното гласоподаване и гласоподавателите дават своя избор единствено с бюлетини. Към 16 часа тези секции към този момент са 52, откакто за още 10 секции Районни изборни комисии са приели решение да бъде спрян машинният избор. Това разгласи пред БНР представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

Малко преди обяд Централната изборна комисия взе решение районните комисии сами да преценят дали има нужда да се минава към хартиени бюлетини при механически проблеми с устройствата.

Заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева разгласи детайлности за секции у нас и в чужбина, в които е имало проблеми с машинния избор:

„ Имаме изпратени решения от РИК-Бургас за една секция, от 25-а Районна изборна комисия - София за една секция, от РИК-Враца за една секция и от РИК Плевен за една секция. За отвън страната - досега имаме подадена информация за една машина в Испания, която за малко е спряла да работи, само че е траяла, и за една машина в Турция, само че в секцията, в която тази машина е спряла да работи, има второ устройство, тъй че продължава гласуването с второто устройство. От новите 10 има нови в регион Видин. Досега нямаше спряна машина от Районна изборна комисия - Видин и в този момент има решение за две секционни комисии, в които се стопира машинното гласоподаване - 23-та и 51-ва. Има взети решения. Всъщност най-вече са в 25-та Районна изборна комисия. Освен взетите решения от Централната изборна комисия за 8 секционни комисии, Районната комисия е взела решение за още две ".

До 15 часа в Централната изборна комисия има постъпили 6 тъжби и и 45 сигнала. Една от жалбите е за издание на изборни резултати, има и такива за рецензии към работата на секционни изборни комисии и с изказвания за нарушавания на изборни права на жителите, както и за пропаганда в изборния ден, а също и над 20 тъжби за пропаганда в обществените мрежи, само че те остават за сведение, защото не подлежат на надзор от ЦИК.

" Има подадени към 13.30 часа 6 тъжби и 45 сигнала. Имаме няколко тъжби за метода на работа на секционната изборна комисия, изказвания за нарушаване на изборни права, 2 броя за пропаганда в изборния ден и 21 броя са за предизборна пропаганда в обществените мрежи. Както знаете обществените мрежи не са медийна услуга и не подлежат на надзор от Централната изборна комисия, тъй че тези сигнали остават за сведение ", сподели заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева.

Председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова насочи рекомендация към жителите и към секционните изборни комисии по отношение на гласуването с машини:

" Препоръчваме на всички гласоподаватели, а и на вниманието на секционните изборни комисии, когато се отпечатва контролната квитанция, откакто гласоподавателят е натиснал бутон гласоподаване, би трябвало да се изкача цялата квитанция да бъде отпечатана, жителите да не дърпат разписката, тъй като това води до прекъсване на работата на машината и основава проблеми с машинното гласоподаване. Машината би трябвало да се започва още веднъж от секционната изборна комисияи безпричинно бави процеса. Освен това е от голяма важност събитието, че би трябвало да се отпечата цялата контролна квитанция, с цел да бъде записан гласа в електронната урна в машината. Когато гласоподавател дърпа разписката върху нея не се отпечатва неговия избор и не може да се запише и гласа ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР