Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у

...
Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у
Коментари Харесай

Ниски разходи за поддръжка, не се плаща годишен местен данък и се паркира безплатно в някои градове: Ползите от електромобила

Към 1 юли 2022 година напълно електрическите леки коли у нас са 4614, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) за водените на доклад пътни транспортни средства (ППС) по тип и гориво, оповестени в Портала за отворени данни на Република България, предава Българска телеграфна агенция. Значително повече са леките коли – хибриди, които употребяват с изключение на електричество и стандартно гориво – 25 467, като от тях доминират тези във вид бензин-електричество – 21 842.

Увеличението им в страната е в синхрон с европейската наклонност. Общо преимущество от потреблението им е по-чист въздух в градовете, по-малко звук и понижаване на излъчванията в поддръжка на общата битка с климатичните промени. В доста страни стимулирането на електрическата подвижност стартира с финансово подкрепяне за закупуването им.

У нас за физическите лица сходна мярка няма, въпреки от години от сходно подкрепяне да се употребяват централната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации по специфична капиталова стратегия на Националния поверителен екофонд (НДЕФ). До предходната година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни коли, само че тазгодишната скица е ориентирана единствено към напълно електрически транспортни средства като отпусканите суми са сред 20 000 и 40 000 лв. според от модела и размера им.

Освен общите екологични изгоди, за водачите на електрически автомобили у нас има редица персонални преимущества, измежду които гратис паркиране в синя и зелена зона, освобождение от налог и невисок разход за зареждане, изключително настоящ в подтекста на поскъпващите горива.

Към 1 юни тази година в община Пловдив има регистрирани малко над 300 000 транспортни средства, от които под 1 % - 2500 са електрически или хибридни, заяви заместник-кметът по превоз. По думите му се чака техният брой да се усилва непрекъснато до момента в който напълно заменят колите с мотори с вътрешно горене. Този тип превоз има характерни условия за организацията и построяването на налична и комфортна инфраструктура за зареждане, означи Чонов. Според него общината не би могла независимо да отговори на бързонарастващите потребности на електрическата подвижност в града и " приветства частната деятелност ".

В Пловдив, съгласно данни на уеб страницата https://vsichkotok.bg, посочен от общината като меродавен, има общо 36 зарядни станции. От тях 10 са за бързо зареждане. Всички станции са частни - на бензиностанции, хотели, търговски центрове и вериги, и компании. Дружеството EVN има три от зарядните станции в града. Всяка разрешава да се зареждат два електрическия автомобил по едно и също време, с мощ до 22 kW Апелативен съд. Зареждането става през мобилното приложение EVN2GO. Oт 1 февруари тази година цената на услугата е 0,99 лв/kWh с Данък добавена стойност като преди този момент беше гратис.

Манол Пейков, притежател на огромно издателство в Пловдив, кара електрически автомобил от девет месеца. Купува го тъй като е последовател на екологичните решения, има лична зарядна станция на паркинга на офиса си, откъдето получава 85 на 100 от заряда за автомобила си, споделя той за Българска телеграфна агенция.

Според него по-добър е разновидността за зареждане в дома, тъй като цените на битовата електрическа енергия са по-ниски. По думите му в случай че един дизелов автомобил харчи сред 25 и 45 лв. за 100 километра, неговият автомобил, при зареждане на персоналната му станция, изразходва 5 лв. на 100 километра, а на частни станции - сред 10-12 лв..

" Една от привилегиите е ниският разход, второ - освободен съм от заплащане на годишен локален налог ", каза за Българска телеграфна агенция Цветан Макавеев, притежател на електромобил от Бургас. Неудобството е, че от Бургас до София не мога да стигна с един заряд, нормално е задоволителен колата да измине към 300 километра, а по автомагистралата няма построени задоволително зарядни устройства. Оказва се, че най-трудното е зареждането ", добави той.

 

" Батерията оказва помощ за понижаване разхода на гориво, по-старите акумулатори по-малко, а по-новите повече “, показа Ивайло Христов от Монтана  – притежател на автомобил вид хибрид, който се движи електричество и бензин. Той посочи, че неговата кола е на 18 години, батерията е остаряла и се зарежда при придвижване по инерция и при прекъсването на автомобила. Разходът на бензин е от 4,6 до 5,5 литра на 100 километра, въпреки че по документите на колата би трябвало да е от 3,5 до 5,0 литра. Христов разяснява, че хибридите с по-нови акумулатори имат по-нисък разход, тъй като по-новите акумулатори устоят повече. Той би си купил и по-нова кола вид хибрид, само че го стопира цената.

 

Ползите от електрическия автомобил са огромни - ниски разноски за поддръжка и гориво, коментира за Българска телеграфна агенция притежателят на такава кола Свилен Максимов от Русе.

" Накладки съвсем не се сменят, няма ремъци – да вземем за пример ангренажен, както и масло ", изясни той. По думите му според от модела електрически автомобил и метода на шофиране разходът на електрическа енергия е от 15 до 30-40 киловатчаса на 100 километра.

" С едно зареждане с моя електрически автомобил мога да измина сред 300 и 400 километра, като това зависи от метода на шофиране ", изясни той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР