Към 1 част>>https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/ 13. Микена, Гърция Микена се смята за едно

...
Към 1 част>>https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/
13. Микена, Гърция Микена се смята за едно
Коментари Харесай

Кратка история на 32 от най-впечатляващите древни руини – 2 част

Към 1 част> > https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/

13. Микена, Гърция

Микена се счита за едно от най-значимите места на антична Гърция. Счита се, че Микенската цивилизация е първата древногръцка цивилизация, която поставя основите на културата и бита на народа.

14. Джераш, Йордания

Изграден по времето на Александър Велики, античният град Джераш е бил ръководен от голям брой сполучливи империи. През 749 година земетресение унищожава огромна част от него. Войните също спомагат за унищожаването му. Руините са открити през 1806 година.

15. Моаите на Великденския остров

Каменните човешки фигури, наречени моаи, са основани през 1250-1500 година. Най-високата от тях тежи 82 тона, а самото преместване на такива големи скулптури се смята за много впечатляващо, което кара археолозите да се питат по какъв начин въобще са издигнати.

16. Тулум, Мексико

Тулум се смята за последния археологически обект, построен от маите. Достига своя подем през 14-15 век, само че по-късно при нашествието на испанците замира.

17. Тиуанако, Боливия

Тиуанако е обект, намиращ се наоколо до езерото Титикака. Археолозите считат цивилизацията, построила Тиуанако за една от най-важните (преди инките) в този район. Тъй като не са имали книжовност, те не са оставили никакви документи, описващи живота им.

18. Теотиуакан, Мексико

В превод Теотиуакан значи „ Мястото на боговете “. Произходът на този мезоамерикански град не е изключително явен, само че се допуска, че в разцвета си е имал население от над 150 000 души. В него се намират Пирамидата на Луната и Пирамидата на Слънцето. Теотиуакан е ситуиран на 2285 метра надморска височина – съвсем еднакъв с Мачу Пикчу.

19. Палмира, Сирия

Разположен на 215 километра североизточно от Дамаск, Палмира е античен арамейски град. Често е бил пресичан от керваните, които прекосявали Сирийската пустиня. Най-забележителната сграда е храмът на Баал.

20. Кападокия, Турция

Кападокия (Земя на красивите коне) е бил дом на хетейската империя. Много от храмовете са вградени в скалите.

21. Амфитеатърът в Ел Джем, Тунис

Амфитеатърът е една от останките на римския град Тисдрос, през днешния ден прочут като Ел Джем. Той побира 35 000 души. Някои подиуми от филмите „ Животът на Браян “ и „ Гладиатор “ са снимани на това място.

22. Wat Ratchaburana, Тайланд

Представлвяа будистки храм, построен през 1424 година от крал Borommarachathirat II при кремацията на двамата му по-големи братя, които умират в двубой за заемането на трона.

23. Петра, Йордания

Най-посещаваната дестинация в Йордания, Петра, е известна със своята скалиста архитектура. Градът е прочут и като Розовия град, поради цвета на скалите.

24. Римските бани, Англия

Изградени са през 60-70 година и съставляват комплициран комплекс от бани, които са непокътнати и до през днешния ден. Сега са посещавани от над 1 милион туристи годишно.

25. Помпей, Италия

Помпей е античен римски град, който бива погубен и заровен под прахта след изригването на вулкана Везувий през 79 година. Днес е посещаван от 2.5 милиона души всяка година.

26. Елора, Индия

Елора, индийският археологически обект е най-популярен със своите пещери. Те са общо 34 и са изсечени в скалните повърхности на хълмовете Charanandri.

27. Дворецът Монтесума – Съединени американски щати

Тези добре непокътнати скални жилища се намират в Аризона. Направени са от цивилизацията Синагуа.

28. Ефес, Турция

Ефес е най-известен със статуята на Артемида, която се намира там. Храмът е едно от Седемте чудеса на античния свят и е бил съвсем напълно погубен през 268 година от готите.

29. Пещерите на Аджанта, Индия

Те се състоят от към 30 изрязани в камък будистки монумента. Целият регион бил затрупан с гъста зеленина, преди да бъде открит инцидентно през 1819 година.

30. Храмът Гарни

Точното време, в което е издигнат към момента е тематика на голям брой диспути. Засега се смята, че е издигнат през 77 година – по време на единадесетата година от ръководството на крал Тиридат I.

31. Коба, Мексико

Коба е град на маите. Счита се, че в разцвета си в него са живели над 50 000 души. Най-високата пирамида е 42 метра.

32. Римският конгрес, Италия

За мнозина Римският конгрес е бил освен център на античен град, а център на Вселената. От раждането на империята при ръководството на Август през 31 година пр.Хр и съвсем 500 години по-късно, Рим ръководи това, което назоваваме цивилизован свят. От Шотландия до Сахара, от Гибралтар до Ефрат – всичко е под контрола на Римската империя.

 Към 1 част> > https://iskamdaznam.com/kratka-istoriya-na-32-ot-naj-vpechatlyavashtite-drevni-ruini-1-chast/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР