Калугеровските джумали закриха един изключително силен за групата сезон. Ентусиастите

...
Калугеровските джумали закриха един изключително силен за групата сезон. Ентусиастите
Коментари Харесай

Калугеровските джумали закриха сезона с планове за следващия

Калугеровските джумали закриха един извънредно мощен за групата сезон. Ентусиастите се събраха в локален ресторант, с цел да отпразнуват дружно триумфите си, а те започнаха през цялото време на 2018-а и са в действителност впечатляващи. Четири бяха безапелационните им участия в влиятелни фестивали, на всички се показаха почтено, заяви Николай Иванчев, който дава отговор за популяризирането на атрактивните самодейци.

На „ Сурва 2018 “ в Перник калугеровци се подредиха трети в класацията на публиката, която дава своя избор с есемеси и те се изпращат от хора от цяла България. Още едно трето място завоюваха и в раздела за маски и костюми. Последва един в действителност атрактивен Джумаловден на родна почва, а след него - следващият бронз от първия Фестивал на маскарадните игри във Варвара. На Кукерския фестивал в Попинци пък им беше присъдена Специалната премия на кмета на селото.

На празничната софра обаче макар триумфите не беше единствено празник, изясни Иванчев. Преди банкета се организира заседание, на което ще се дефинират ръководители на джумалите, както и на битовата група към читалището, която е неизменима част от маскарадния обред.  

Отсега стартира и усилената подготовка за идващия сезон, споделя Иванчев. Почти сигурна точка в проектите е присъединяване в Перник. За тамошния фестивал Иванчев споделя, че е нещо неповторимо - даже да не вземеш премия, те вижда цяла България, че и посетители от чужбина. А е хубаво по света повече да се знае за българската просвета.

Всеки си търси кожи и материали и крои проекти по какъв начин да направи допустимо най-атрактивен костюм. Това не е лека задача и е обвързвана с доста разноски. Общо взето продължава през цялата година, до идващите кукерски празници.

Интересното на нашенските маскарадни игри е, че въпреки да ги има в доста села, на всички места са разнообразни и си имат по нещо характерно. Ревностните пазители на традицията държат на всеки подробност, даже на наименованията. Калугеровци да вземем за пример упорстват да бъдат наричани джумали, както е било от епохи. Характерни за техните дрехи са впечатляващите кожи от специфична порода дългокосмести кози.

Местните обаче ценят високо и обичаите на сътрудниците си от други селища. Затова на Джумаловден се стремят да поканят достоверни групи от разнообразни региони на страната, които да покажат на публиката нещо, което не може да се види в Пазарджишкия край. Например - сурвакарите от Пернишко и Петричко.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР