Калоян Паргов, председател на БСП-София 2013-2022, председател на групата на

...
Калоян Паргов, председател на БСП-София 2013-2022, председател на групата на
Коментари Харесай

БЕНОВСКА ПИТА: Калоян Паргов: Ще се кандидатирам за председател на БСП - готов съм за тази цел



Калоян Паргов, ръководител на БСП-София 2013-2022, ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във и в и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти февруари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Председател на Българска социалистическа партия - София - свален от Корнелия Нинова

“Любопитен сте сега - след 9-годишно председателстване на БСП-София - за какво Корнелия Нинова реши да Ви детронира и то на автограф? ” стартира диалога Беновска. Паргов отговори, че значение има наличието на тези години, които са били тестване и предизвикателство. Той описа, че е поел ръководството на БСП-София след Румен Овчаров и Яна Янева и е трябвало да преведе организацията през симплегадските плитчини. “Считам, че съумях да извърша значително тази си задача. Предстои да я предам на бъдещите генерации по смисъла на служебното ми премахване. Това е най-обидното в тази ситуация, което ме кара да съм ядосан. Едно служебно решение за премахване, което е в прорез с правилата, свързани с това, че органът, който те е избрал - той би трябвало да ти даде и избор на съмнение. Говорим за градската конференция - този орган ме е избирал три пъти и не знам за какво някой се уплаши, че на градска конференция за следващ път няма да може да ме победи, искайки ми избор на съмнение, та реши със служебни способи и измислени претекстове, да ме в профил от тази позиция ” разяснява Паргов. Беновска попита Калоян Паргов дали Корнелия Нинова не се е уплашила, че той може да се кандидатира за председателския пост на цялата партия. Паргов съобщи, че това е боязън на всеки ръководител стъпил на “Позитано ” - в началото наподобяват естествени, само че стъпвайки там, ги обземат бесове и страхове. Паргов акцентира, че постоянно е имало боязън в градската организация, която е най-голямата, най-интелектуалната, най-влиятелна и с най-вече специалисти. “Ако би трябвало да вършим кабинет - градската организация има фрагменти за три министерски съвета. В настоящето ръководство половината фрагменти са на градската организация - министерство на туризма и министерство на стопанската система - Христо Проданов и Корнелия Нинова ” сподели Паргов. Беновска означи, че Проданов е бил заместител на Паргов, а той добави и Георги Свиленски, който сега е ръководител на парламентарната група. “Дано се оправят, тъй като това ще е добре за Българска социалистическа партия, защото Българска социалистическа партия последните 30 години излиза по-слаба. Дано този път да имаме нарастване на доверието, което по този начин трагично загубихме през 2021 година ” съобщи Паргов.

“Разчистване ” на Българска социалистическа партия

“Помогнете ми в този момент да преброим какъв брой глави паднаха от Българска социалистическа партия откакто Корнелия Нинова пристигна на чело на партията. Пловдивският водач на Българска социалистическа партия - Георги Гергов, който беше от хората, които даде най-вече гласове, решаващи бяха неговите гласове, за избора на Корнелия Нинова. Сещам се за Красимир Янков, който също даде своите гласове на Нинова и неговата глава падна ” разяснява Беновска. Паргов добави ръководителите на БСП-Хасково и БСП-Казанлък. Той акцентира, че градската организация се е пробвала да се опълчи на разчистването на сметки с официални мотиви, търсейки разговор, тъй като разговорът в Българска социалистическа партия постоянно е съществувал без срам и предубеждения. Паргов описа, че пленумите са продължавали 5-10 часа или цяла нощ в спор за политика и хрумвания. Беновска напомни, че пленумите са били открити при Сергей Станишев и Михаил Миков. Водещата акцентира, че и Миков е изваден от Българска социалистическа партия. Паргов разяснява, че и публицистите от време на време спекулират с чутото на пленумите. Той акцентира, че 5 от 9 ръководители на Българска социалистическа партия са напуснали или са били отстранени, започвайки от времето на Вълко Червенков, Тодор Живков, Петър Младенов, Александър Лилов, Жан Виденов, Георги Първанов, Сергей Станишев, Михаил Миков, Корнелия Нинова. Беновска означи, че Паргов е в групата на елитния тим, а той съобщи, че е в групата на осъдените от националния съвет. Беновска акцентира, че не са имали разговор и някой се е подписал онлайн. Калоян Паргов акцентира, че най-тъжното за Българска социалистическа партия е, че се употребяват претекстове, които не са тествани задълбочено и не се дава право на отговор на обвинявания.

Румен Овчаров; Иван Таков за ръководител на БСП-София?
“Вие станахте прекомерно млад ръководител на БСП-София - на 36 години. Говореше се, че Румен Овчаров тогава ви е протекирал. Сега той по какъв начин се отнесе към Вашето премахване от поста? ” попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че изборът му през 2013 година е бил избор на компромисната фигура и това е най-честият избор в Българска социалистическа партия, поради това, че има разнообразни течения, групи. “Говоря за Румен Овчаров, Георги Първанов, Сергей Станишев и неговото обграждане, Красимир Премянов, Янаки Стоилов. Моето избиране беше плод на този компромис сред тях, когато бяха те с избрана тежест. Румен Овчаров е дълголетник в опита си да остане в политиката, макар че не заема постове, което е почтено за почитание. Това, което съм правил постоянно към моите прародители, е да има последователност. И аз можех като Корнелия Нинова да скъсам внезапно нишката и да кажа - те бяха неприятни, аз съм доста добър, само че смятам, че това води до разтрошаване на организацията. Винаги би трябвало да имаш надграждане. Това ми беше задача ” сподели Паргов. Беновска означи, че приемствеността е естествена. Паргов изясни, че ще се опита да има такава и към поколението след него, за което се е грижил и е подготвил - на 22 март, когато ще се избере идващият ръководител на градския съвет. Той изяви вяра да не се събират в късен следобеден част, с цел да изберат за един час някого. Беновска попита какво значи верен човек за този пост. “Който има качествата да продължи и надгради, и преведе организацията през тези компликации, които има сега ” отговори Паргов. Беновска разяснява, че е загатва името на Иван Таков. Паргов обясни, че това е неговият заместител по партийна активност, който е един от най-близките му и дали ще бъде определен - зависи от делегатите на градската конференция. Той съобщи, че на конференцията би трябвало да се разиска присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството във връзка с политиката в София, обвързвана с подготовката за локалните избори. Паргов разяснява, че от рано са почнали подготовка за изборите през 2019 година, която е била вълнуваща година, тъй като са били на ръба да изпълнят една заветна цел - спечелването на София, единствено 20 000 гласа са делели Българска социалистическа партия от успеха и неналичието на Бойко Рашков като вътрешен министър.

Наказанията на Калоян Паргов

Беновска попита с какво тъкмо са санкционирали Калоян Паргов. Той изясни, че една година не може да заема постове в органите на партията - член на националния съвет, на градския съвет. Паргов показа, че не счита да взе участие като пратеник в градската конференция и в конгреса. Водещата разяснява, че не може и да бъде избиран за ръководител на партията. Паргов удостовери, въпреки че тълкуванията на юристите са еднопосочни - всеки човек има право да бъде издиган и избиран. Калоян Паргов съобщи, че жалбата против това решение е подготвена и благодари на юристите, в това число и на конституционалистите, които са му помогнали. “Не чакам контролната комисия да вземе по друго решение от националния съвет ” сподели Паргов. Той изясни, че жалбата е пред общопартийната контролна комисия, чийто ръководител е Емил Войнов, някогашен ръководител на регион Слатина, началник на ЦИК в Българска социалистическа партия, заслужил човек. Паргов продължи с това, че градският съд не се ангажира толкоз директно с вътрешнопартийни проблеми, в отговор на въпроса на Беновска къде може да оспорва решението, в случай че контролната комисия удостовери решението на народен съвет.
Подкрепа за Калоян Паргов; Ерозия на лявото; Лявото крило на Янаки Стоилов
Беновска означи, че младежкото Българска социалистическа партия и голям брой интелектуалци и членове на Българска социалистическа партия са подкрепили Паргов. Той показа, че поддръжка идва от разнообразни краища на страната, в това число и от хора на гражданското общество. “Не се ли оформиха доста крила в Българска социалистическа партия? Различни хора бяха отстранени, както и Вие сега. Други сами се отдръпнаха. Българска социалистическа партия не се ли рони? Това не е ли ерозия на лявото? ” попита Беновска. Калоян Паргов разяснява, че постоянно е имало течения в Българска социалистическа партия и разделяне по симптом, само че когато се е работило интензивно с тези течения - марксистка платформа при започване на 90-те години, след 97 година се е основал открит конгрес на Красимир Премянов - това не е попречило на Българска социалистическа партия да бъде в ръководството. “Не разясня метода, по който са завършили тези ръководства. Помните лявото крило на Янаки Стоилов, само че това не попречи на Българска социалистическа партия да бъде в кондиция ” сподели Паргов. Беновска означи, че Стоилов години наред е желал да стане ръководител на Българска социалистическа партия. Паргов съобщи, че неговата цел е била Българска социалистическа партия да не отива доста надясно и ръководителите на Българска социалистическа партия са се съобразявали със силата на лявото крило. Калоян Паргов акцентира, че Стоилов е станал част от националното управление, с цел да се покаже, че се приема позицията на тези, които са обединени в течението на лявото крило.

Столичен общински съвет; Сотир Цацаров

Беновска разяснява, че не са съумели да махнат Паргов от поста му на ръководител на групата Съветници в Столичния общински съвет. “Да не заревнува ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев ” сподели Паргов във връзка грешката на Беновска, че е ръководител на Столичния общински съвет. Паргов изясни, че са го обвинили в поддръжка на Георги Георгиев, а по това време е бил болен и не е имало по какъв начин да го поддържа, тъй като не е взел участие в гласуването, а и авансово е взето решение да бъдат срещу. “Можем да проследим кой гласоподава за Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ - 1/3 от групата 2019 година, приказвам за Народното събрание. По тази логичност би трябвало да накажем и Корнелия Нинова, в случай че би трябвало да сме реципрочни и обективни ” сподели Паргов.

Накъде?; Председател на Българска социалистическа партия

“Сега накъде? ” попита Беновска. Паргов отговори, че не е нужно да си народен представител, министър или началник, с цел да се занимаваш с политика, тъй като тя е предопределение. “Оставам в Столичния общински съвет. Очаквам конференцията да вземе значими решения във връзка подготовката за локалните избори, да разпореди на групата съветници какво да прави, по какъв начин да го прави и в случай че би трябвало някакъв завой, изостряне, въпроси, рецензии, с цел да мога и в общинския съвет да предприемем нужните дейности, отговаряйки на условията на този най-голям конгрес в София на 22 март. Смятам да остана в дейната политика и в националната политика ” сподели Калоян Паргов. Беновска го попита дали има ентусиазъм и темперамент, самочувствие като насъбран опит да стане ръководител на Българска социалистическа партия и би ли се кандидатирал. Паргов съобщи, че ще го направи, когато пристигна това време и в случай че има поддръжката, тъй като е подготвен да извършва и тази задача, която е огромно житейско предизвикателство - отговорност пред партията, само че и отговорност като човек, тъй като на доста хора високите етажи въздействат зле.

Русия - Украйна; Кирил Петков за Русия

“Формулирах тематика, че Путин даде поръчка за своя мироглед за геополитиката, която би трябвало да се прави в района и в света, със протичащото се в Украйна, Донбас, Логанск. Преди да Ви попитам за Вашето мнение, ще подсети, че по време на две съвещания за гласоподаване на декларация за наказания против Русия - Корнелия Нинова беше упрекната, че парламентарната група не поддържа тази декларация, която беше обща за Народното събрание и през вчерашния ден Кирил Петков сподели в Брюксел, че стопанската система на Русия е доста лимитирана и на картата на международната стопанска система Русия е доста мъничка, има нефт, газ и оръжия и наподобява на една бензиностанция с ракети. Коментар? ” попита Беновска. В отговор на въпроса Калоян Паргов сподели “Всичко има предистория. Светът от оня ден към този момент не е еднополюсен сигурно. Има потребност да мислим за мир, а не за война. Има потребност от нов разговор в разнообразни формати, дейна дипломация, която да откри нови световен ред, гарантиращ многостранно ползите на всички участници ”.

Подаръците

Паргов подари на “Беновска пита ” “Легенда Кремля ” - алегорична книга с бутилка водка. Беновска подари на Калоян Паргов Конституцията на Р. България, дружно с българския байрак, с благопожелание да продължава напред по своя политически път, както и тениска Харвард с предложение да се яви с нея на партиен конгрес против Корнелия Нинова, която е част от обединението на Харвард. Паргов показа, че пази тениска на Българска социалистическа партия с номер 10 - Пожелай смяната, която е настояща.

Така приключи диалогът Калоян Паргов сред и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Facebook и Ютюб на 26-ти февруари 2022 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР